»Polakkerne. Hold op, hvor er de fantastiske. Flere hundrede kilometer inde i Polen var der gratis mad til ukrainere overalt. Polakkerne stod og lavede suppe, smurte madpakker og havde tøj klar. De gør en gigantisk indsats. Det var utroligt inspirerende,« siger Mikkel Quaade, der her står ved opsamlingsstedet i den polske by Przemyśl, der ligger 10 km fra grænsen til Ukraine.Foto: Privat

Praktiserende læge hjalp fire ukrainske familier til Danmark: Nu overvejer han at tage en tur til Praktiserende læge Mikkel Quaade kørte i sidste uge en lejet minibus med nødhjælp og medicinsk udstyr til den ukrainske grænse. Siden da er behovet for hjælp kun vokset, lyder meldingen fra hans kontakter i nærområdet. Han opfordrer sine kolleger i Region Syddanmark til at indsamle medicin og forbindinger til endnu en tur.

I dag, onsdag, er det præcis én uge siden, at praktiserende læge Mikkel Quaade kørte til den ukrainsk-polske grænse med medicin, telte og andre fornødenheder i en lejet minibus.

Det var uretfærdigheden i det, der gjorde udslaget for mig

Mikkel Quaade, praktiserende læge

Men da han gengiver forløbet over telefonen fra lægehuset i Ringe på Fyn, hvor hverdagen igen har meldt sig efter hjemkomsten lørdag nat, roder Mikkel Quaade rundt i dagene.

Den forgangne uge er langt hen ad vejen smeltet sammen til én groggy og kaotisk masse.

»Vi sov tre timer på en rasteplads i Polen, og derudover fik vi nogle timers afbrudt søvn i løbet af natten dernede, hvor kroppen var i alarmberedskab det meste af tiden. Så turen flyder lidt sammen,« fortæller Mikkel Quaade.

Krig i EU’s baghave

Sammen med vennen Kasper Friche, en tidligere bofælle fra studietiden, havde Mikkel Quaade få dage forinden ligesom andre handlekraftige danskere besluttet at rejse til den ukrainske grænse med nødhjælp og planer om at tage flygtninge med retur.

Først fik hustruen dog lejlighed til at sove på det. Da hun havde nikket til planen, kørte makkerparret – og en frivillig fra lokalområdet – herefter to lejede minibusser til Esbjerg for at laste varme tæpper, inden turen fortsatte ad de tyske motorveje.

»Det var uretfærdigheden i det, der gjorde udslaget for mig. Den måde, hvorpå ukrainerne har fået frataget deres land og selvstændighed på, samtidig med at det sker så tæt på vores eget land. Man kan jo køre til den ukrainske grænse på 12-15 timer,« siger Mikkel Quaade.

Opsamlingsstedet i Przemyśl

For trioen skulle der dog gå lidt længere tid, inden de nåede deres destination. En polsk by ved navn Przemyśl, der med sin placering små 10 kilometer fra Ukraine udgør én af 20-30 større korridorer for ukrainere, som flygter ind i Polen.

På blot 2 uger har 1,2 mio. mennesker, hovedsageligt kvinder og børn, benyttet grænseovergangene til Polen på flugt væk fra krigens rædsler, viser tal fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.

Et omfang, det er særdeles svært at forholde sig til.

»Det var voldsomt at opleve. Der er noget unaturligt ved at se så mange kvinder og børn samlet på ét sted uden en eneste mand i nærheden. Der kom fem busser fra Ukraine til opsamlingsstedet ved Przemyśl ad gangen med i omegnen af 50 børn og kvinder, som vi forsøgte at hjælpe så godt, vi kunne. En halv time efter dukkede der så fem nye busser op, og sådan fortsatte det hele natten,« siger Mikkel Quaade.

Kriseterapi på kropssprog

Selvom Mikkel Quaade til daglig er praktiserende læge, var det begrænset, hvor meget fagligheden kom i spil på turen. Først og fremmest handlede det om at være til stede og hjælpe på må og få.

»Det er svært at give kriseterapi til mennesker, man ikke kan kommunikere med. Nogle af ukrainerne snakkede dog en smule gebrokkent tysk. I bund og grund handlede det om at være til stede og få medicinen og plasmaet sendt ordentligt videre til Ukraine,« siger Mikkel Quaade.

Selve opsamlingsstedet i Przemyśl var primitivt orkestreret af frivillige, hovedsageligt lokale polakker. Der var derfor langt til historierne i medierne om trafikpropper foranlediget af en overflod af nødhjælp på vej fra Vesteuropa.

»Vi så ikke en eneste organiseret nødhjælpsorganisation dernede, selvom de selvfølgelig kan have været mange andre steder i området. Det overraskede mig meget, og derfor kan man fortsat gøre stor gavn dernede, hvis man vælger at tage afsted,« siger Mikkel Quaade.

For de tre danskere viste det sig at være guld værd, at de på forhånd havde allieret sig med foreningen Association af Ukrainere i Danmark, der både bidrog med at udvælge destinationen og med kontakt til de flygtninge fra Ukraine, der efterfølgende skulle hjælpes videre til Danmark.

»To Danya«

»Vi fik at vide, hvor ukrainerne ville komme fra, og hvor vi skulle stille os med vores ‘To Danya’-skilt. En af familierne, en mor med sine to børn på 3 og 5 år, havde forvildet sig op på den lokale togstation. Da hun satte sig ind i vores minibus, sov hun 18 timer i streg med hue og jakke på, mens børnene legede i nærheden med nogle bamser. Det siger noget om, hvor udmattet hun var,« siger Mikkel Quaade.

Familien var en af fire, som Mikkel Quaade endte med at transportere til Danmark. Den ene familie er i dag indlogeret hos nogle af hans patienter i Ringe, der sprang til for at hjælpe.

»Jeg så familien i går og forgårs, hvor de var oppe og besøge lægehuset. Og det er helt fantastisk at se sådan nogle renskurede ansigter oven på den voldsomme oplevelse. På det personlige plan har turen givet mig meget,« siger Mikkel Quaade.

Oplevelsen har han svært ved at slippe igen, og det er da heller ikke planen.

»I går skulle jeg lige lande i lægeklinikken og mærke, hvor jeg var henne. Men samtidig kan jeg mærke, at jeg ikke er færdig med at hjælpe til. I weekenden skrev jeg ud til alle praktiserende læger i Region Syddanmark på vores Facebook-side for at samle medicin og forbindinger ind. Jeg er ikke blevet kontaktet af mine kolleger endnu, men jeg håber, at det blot er et spørgsmål om tid – og så kører jeg enten selv afsted igen eller finder en chauffør,« siger Mikkel Quaade.

Læs også:

Ledende overlæge står i spidsen for mission, der skal hente 75 ukrainske flygtninge

Tusindvis af russiske læger og forskere gør oprør mod Putin i åbne breve

Overlæger i Viborg: Lægeforeningen bør påtage sig en lederrolle for at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine

Dansk læge på vej til Ukraine for at hjælpe landets sundhedsvæsen

Danske læger tager initiativ til hjælp til ukrainske flygtninge

Skriv kommentar