En praktiserende læge døde tirsdag som følge af COVID-19. Han blev 63 år.

Praktiserende læge død af COVID-19 En 63-årig praktiserende læge døde tirsdag efter fire ugers sygdom og tre ugers intensiv behandling som følge af COVID-19. Vi har ikke viden om andre læger i klinisk arbejde, der er døde af COVID-19, siger lægeformand.

En praktiserende læge, der drev en lægepraksis i Hvidovre uden for København gennem 23 år, fra 1997 og frem til sin død, afgik tirsdag ved døden som følge af COVID-19.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, og formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, udtrykker begge deres dybeste medfølelse med den afdøde praktiserende læges familie.

»Det er en meget tragisk sag, der understreger, hvor alvorlig en sundhedstrussel vi som samfund står over for. Den understreger også, at alle, der arbejder i sundhedsvæsenet, er særligt udsatte i denne tid, og at de skal beskyttes så effektivt som overhovedet muligt,« siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing i en pressemeddelelse.

Til Dagens Medicin uddyber Andreas Rudkjøbing, at den praktiserende læge har været aktiv i sin praksis frem til sin sygemelding.

Men vi kan ikke fastslå, hvor han fået smittet fra. Vi ved, at der er en øget risiko for alle læger for at blive smittet med COVID-19, og især for praktiserende læger, der har mange patientkontakter.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

»Men vi kan ikke fastslå, hvor han fået smittet fra. Vi ved, at der er en øget risiko for alle læger for at blive smittet med COVID-19, og især for praktiserende læger, der har mange patientkontakter. Det er klart, at jeg forventer, at myndighederne har opdaterede og sikre retningslinjer, og det understreger behovet for, at vi som læger i klinisk arbejde også har de rigtige værnemidler. Regioner og kommuner skal fortsat have maksimalt fokus på, at der er tilstrækkeligt til rådighed. Det er ikke et område, hvor man kan gå på kompromis,« siger Andreas Rudkjøbing.

Han understreger, at Lægeforeningen ikke har viden om andre læger i klinisk arbejde, der er døde som følge af COVID-14. For nylig døde sektionschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Karsten Bech, af COVID-19.

Den praktiserende læge var kendt som en god og respekteret kollega, og han var vellidt blandt sine patienter, som han for manges vedkommende fulgte gennem flere årtier, nogle af dem fra de var små, og til de selv fik børn.

»Jeg føler en dyb sorg over, at en kollega har mistet livet. Som læge har jeg selvfølgelig hele tiden vidst, at vi har at gøre med en modbydelig sygdom, men det kommer pludselig meget tæt på, og det sætter tanker i gang. Jeg er dybt berørt, og jeg sender de varmeste tanker til familie og efterladte,« siger formanden for PLO Christian Freitag.

Den praktiserende var uddannet læge fra Københavns Universitet i 1985, og efterfølgende uddannede han sig som speciallæge i almen medicin.

Den afdøde læge efterlader sig en hustru, en mor, en bror, to voksne børn og et nyfødt barnebarn på to måneder.

Familien beder om, at dens privatliv respekteres.

Kommentarer

 1. Tragisk. Jeg frygter at denne kollega blot er den første. Hvis nogen ikke har forstået det endnu må dette være wakeup call et – især for PLO… Tak ! Vi kan muligvis ikke afværge at flere også bliver ramt af denne skæbne men hvis ikke vi gør ALT hvad vi kan NU for at beskytte os selv og vores personale er vi tåber med høje uddannelser – brikker i myndighedernes spil. DSAM anbefaler mundbind til alle konsultationer til både ptt. OG læge. Dette bør være standarden og min forventning er at PLO kaster sig ud i en kamp for dette og ikke lader sig spise af med 25 stk samt en note om at vi kan blive vejledt hvis vores forbrug er for stort – hvad bilder de sig ind ? Vågn op ….. PLO

  1. Så enig Peter Vognsgaard .. Det er en skandale, at vores egen politiske organisation ikke formår at sikre os værnemidler …tilmed tænkes, vi selv skal betale for dem og på intet tidspunkt har PLO forholdt sig til, hvor tæt vores kontakt er med patienter og dermed forholdt sig kritisk til de anbefalinger, der kun handlede om at spare på rette værnemidler, fordi der var mangel på dem .
   Det er jer ,der skal hjælpe os med at vi passer på hinanden og tage kampen for vores sikkerhed, når det gælder .
   Det her har ikke været godt nok .
   Det er jeg både vred over og meget ked af.
   Vi forventede noget andet.
   .

 2. I en tid med mangel på mundbind kan de jo både autoklaveres i damp og/eller dyppes i 80% alkohol og lades tørre, så skulle virus vist være dødt.
  vhTA

Skriv kommentar