Forskning på EASD: Kontinuerlige glukosemålere skal have mere markant plads i behandling af type 2-diabetes Flere store forskningsresultater på den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes pegede ifølge forskningsleder og overlæge Kirsten Nørgaard på, at kontinuerlige glukosemålere i langt højere grad bør have en plads i behandlingen af personer med type 2-diabetes.
Diabetesforeningen vil have kontinuerlige glukosemålere til personer med type 2-diabetes Mere og mere forskning peger på, at det har store gavnlige helbredseffekter, når personer med type 2-diabetes får hjælp til at holde øje med blodsukkeret af en kontinuerlig glukosemåler. Diabetesforeningen ser gerne, at det offentlige tilbyder kontinuerlige glukosemålere til en større gruppe personer med type 2-diabetes. Mens man venter på det offentlige, er det faktisk muligt at købe dem selv.
Patienter og glukosemålere er ofte ikke enige om hypoglykæmi Brugen af kontinuerlige glukosemålere blandt personer med type 1- eller type 2-diabetes betyder, at hypoglykæmi oftere bliver opdaget. Det er bare ikke sikkert, at patienterne mærker det, ligesom det ikke er sikkert, at glukosemålerne opfanger det, som patienterne mærker. Vi skal både tage patienterne og glukosemålerne alvorligt, da de begge er vigtige at forholde sig til, siger forsker.
Diabetesdag 2024: Kaffe gør dig sundere – og mange andre spændende oplæg 3. oktober afholder Dagens Medicin Diabetesdag 2024 med en perlerække af Danmarks førende forskere inden for diabetes og overvægt. Foruden en opdatering på den nyeste forskning fra årets EASD-kongres vil der også være oplæg om bl.a. udvikling af svær overvægt og type 2-diabetes hos børn samt kaffes meget gavnlige effekt på helbredet – også hos personer med diabetes.
Halvdelen af danskere i Wegovy-behandling bruger ikke lægemidlet som tiltænkt Stor kortlægning af brugen af Wegovy i Danmark viser, at en stor del af danskere i behandling med vægttabsmidlet ikke bruger det, som det er tiltænkt. Danskerne er meget kreative med brugen af Wegovy i et omfang, som vi ikke før har set med andre lægemidler, siger professor Anton Pottegård.
Danske forskningsresultater tog kegler til EASD Til årets store kongres for European Association for the Study of Diabetes fik hele 11 danske præsentationer prædikatet ‘late breaking’. Her er fem af de mest interessante danske resultater fra årets EASD-kongres.
Det kan betale sig at screene for type 2-diabetes Der er god økonomi i at screene bestemte grupper af danskere for type 2-diabetes, viser ny undersøgelse fra Diabetesforeningen. Diabetesforeningen har derfor ansøgt Sundhedsstyrelsen om et nationalt screeningsprogram, som man kender det fra tarmkræft, siger senior forskningskonsulent.
Sådan tænder fysisk aktivitet for insulinsensitiviteten Det er velkendt, at træning øger insulinsensitiviteten i musklerne, men den bagvedliggende mekanisme er endnu ikke fuldt forstået. Nu kaster et nyt dansk studie lys over, hvad der sker i kroppen, når træning leder til øget følsomhed overfor insulin.
Nyt peptid giver voldsomt vægttab Danske forskere undersøger et lille nyt peptid, som i de første forsøg med mus gav et voldsomt vægttab. Det ser samtidig ud til, at peptidet fortrinsvis giver tab af fedtmasse og i mindre grad tab af muskelmasse. Vi har lang vej endnu, men det er meget spændende, siger forsker. Resultatet er netop præsenteret på EASD.
Semaglutid og tirzepatid skal formentlig have en plads i behandlingen af type 1-diabetes Personer med type 1-diabetes har formentlig også gavn af behandling med semaglutid eller tirzepatid, viser ny forskning, der netop er præsenteret på den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes. Og så viser en række studier, at kontinuerlige glukosemålere måske skal have en større plads i behandlingen af type 2-diabetes.