Kan kræftforløb i flere hastigheder aflaste et presset sundhedsvæsen? Timingen af især operationer for kræft presser landets højtspecialiserede kirurgiske afdelinger, mener cheflæge Jens Hillingsø, der tog emnet op på årets Danske Kræftforskningsdage i Odense.
Mangel på sygeplejersker går ud over uddannelsen af speciallæger På Bispebjerg Hospital har man indført stop for introstillinger pga. for få operationer. De offentlige hospitalers kirurgiske afdelinger fattes sygeplejersker og må derfor reducere kapacitet, lukke afsnit og sende stadigt flere indgreb ud i den private sektor. Men så lærer læger under videreuddannelse ikke det, de skal.
Fire ugers pusterum til trængte hospitaler Udrednings- og behandlingsgarantien er suspenderet i foreløbigt fire uger. En nødvendig og hårdt tiltrængt beslutning, mener både Lægeforeningens formand og formanden for Dansk Kirurgisk Selskab.
Nationale MDT-konferencer har løftet behandlingen af patienter med pancreascancer Ugentlige, nationale video-konferencer om de mest komplicerede tilfælde af patienter med kræft i bugspytkirtlen har været et effektivt redskab til at forbedre behandlingen, viser rapport om de første tre års erfaringer.
26-årig mor er levende donor for leversyg baby Manglen på hjernedøde leverdonorer til de helt små børn med svær galdevejsatresi har fået Righospitalet til at genoptage sit program med levende donorer. Dagens Medicin har fulgt 14 måneder gamle Cleo, som er patient nummer to i det nye program. Hun fik et stykke lever af sin mor.
Knap to års øget overlevelse for patienter med levermetastaser Ny teknik giver patienter med tarmkræft, der har spredt sig til leveren, langt bedre overlevelsesmuligheder end den traditionelle metode. Det dokumenterer et skandinavisk forskningsprojekt.
Nyt håb for patienter med kræft i bugspytkirtlen Et nyt kirurgisk indgreb gør det muligt at tilbyde flere patienter, der har kræft i bugspytkirtlen, en operation. Indgrebet forbedrer overlevelsen væsentligt.
Kirurger vil have ens krav for alle landets operationsstuer Standardiserede operationsstuer er som udgangspunkt en god ide, mener næstformand i Dansk Kirurgisk Selskab, Jens Hillingsø. Det er dog dybt »åndssvagt«, at forarbejdet til alle landets supersygehuse ikke er koordineret bedre, mener han.
Bugspytkirtelkræft-kirurgien trues af manglende kapacitet Antallet af opererede patienter er ikke den eneste faktor, der betyder noget for dødelighed og behandlingskvalitet, pointerer klinikchef Jens Hillingsø, Rigshospitalet.
Rigshospitalet overvejer at sende kræftpatienter til London Vedvarende problemer med den nationale kapacitet til at operere patienter med kræft i bugspytkirtlen får kirurgisk gastroenterologisk klinik på Rigshospitalet til at overveje at sende patienter til London. Klinikchef håber, at kapacitetsudvidelser vil overflødiggøre muligheden.