»Vi forventer, at patienterne reagerer på vaccinen« På Hudafdeling 1 og Allergicentret på Odense Universitetshospital har COVID-19 betydet, at hovedparten af medarbejderne arbejder med diagnostik og behandling af patienter, som har stor risiko for forskellige former for allergiske reaktioner på COVID-19-vacciner. En opgave, som udover travlhed medfører ugentlige revisioner af guidelines på grund af stadig mere ny viden.
Banebrydende test afslører mængden af fødevareallergen i blodet Forskere fra OUH har udviklet en test, der ud fra en simpel blodprøve kan måle mængden af fødevare-allergen i blodet i det øjeblik, patienten får en allergisk reaktion. Hvad det er for spevifikke stoffer, patienten reagerer på, afslører testen også.
Udspil: Danske Regioner skal stå for modulopbygget fagspecialistuddannelse Detaljerne om, hvordan en modulopbygget fagspecialistuddannelse i allergi skal strikkes sammen og finansieres, er ved at falde endeligt på plads. En task force er kommet med et udspil til organisering og finansiering af uddannelsen.
Kronisk nældefeber er allergi mod kroppen selv Tyske forskere præsenterede søndag resultater fra et nyt studie, der tyder på, at nældefeber ikke er allergi mod noget uden for kroppen, men en allergi mod kroppen selv.
Bindslev-Jensen: Ny banebrydende allergimedicin på vej Selv om programmet for EAACI ikke vidner om det, vil et af forskernes helt store samtaleemner blive ny allergimedicin, der ikke kun dulmer symptomer, men bekæmper selve sygdommen. Det spår Carsten Bindslev-Jensen ved Syddansk Universitet.
Nyt allergicenter skal være en international ledestjerne Systematisk udredning og behandling af allergipatienter skal opprioriteres i Danmark. Sådan lyder én af mange ambitioner for et nyt allergicenter, Comprehensive Clinical Care Center, under Odense Universitetshospital, som agter at løfte dansk allergologi op i international klasse.
Fødevareallergi har også vigtige etiske aspekter Bekymrede forældre til børn med svær peanutallergi og andre potentielt livstruende allergier skal mødes på deres bekymring – alt andet vil lægefagligt og etisk være forkert, mener professor Carsten Bindslev-Jensen, Syddansk Universitet, og centerleder for ORCA.
Odense-forskere møder med et stærkt hold på EAACI Eliteforskningscentret ORCA på OUH har efter få års eksistens formået at markere sig internationalt inden for forskning i anafylaksier, og har også mange bidrag med til årets EAACI-kongres.