Praktiserende læger kan have udfordringer med at finde frem til det rette kræftpakkeforløb, når en patient med kræftsymptomer i mave og tarm skal henvises til hospitalet. Det viser et nyt registerstudie, hvor forskere fra Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis ved Aarhus Universitet har kigget nærmere på 109.998 kræftpakkeforløb. Studiet viser, at seks pct. af de patienter, som frikendes for kræft i første kræftpakkeforløb, er henvist til et nyt forløb inden for de følgende seks måneder. Det gælder i...

Svenske læger er bedre end danske til at sikre aktiv opfølgning på kræftsymptomer Praktiserende læger i Sverige er bedre deres danske kollegaer til at gennemføre en mere opfølgning på patienter, som de tidligere har sendt hjem efter undersøgelse af potentielle kræftsymptomer. Det viser nyt dansk studie.
Skriv en kommentarMan kan ikke være for eller imod lavdosis CT scanning ved mistanke om lungekræft Lavdosis CT-scanning er en eksperimentel og uvidenskabelig udredningspraksis, som indtil videre ikke hører hjemme i Region Midtjylland, skriver syv lægefaglige direktører fra regionen.
12 kommentarer
Kræftudredning uden for kræftpakker varierer meget Ny rapport viser stor forskel i kræftudredning uden for kræftpakker på tværs af landet. Fem anbefalinger skal sikre, at udredningen af patienter med kræft, bliver mere ensartet.
Skriv en kommentar
Silkeborg opdager markant flere tidlige tilfælde af lungekræft Det midtjyske hospital er gået forrest med anvendelse af lavdosis CT og finder langt flere tidlige tilfælde af lungekræft end hospitaler i resten af landet, der oftest anvender røntgen af thorax. Sidstnævnte er en usikker, farlig og forældet metode i denne diagnostik, mener professor Frede Olesen og tidl. direktør for Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard.
5 kommentarer
Sygehuse med flest operationer for bugspytkirtelkræft klarer sig bedst Antallet af patienter, der skal opereres for bugspytkirtelkræft, er meget ulige fordelt mellem de fire hospitaler, der løfter den opgave, viser nyt studie. Det fører tilsyneladende til store forskelle i dødelighed, vurderer forskerne, der dog ser udfordringer ved eget studie.
Skriv en kommentarHPV-debat fik færre til at lade deres børn vaccinere Debat om sikkerhed ved HPV-vaccine skabte især usikkerhed hos forældre, der normalt gerne vil lade deres børn vaccinere.
Skriv en kommentar
Kardiologer og Hjerteforeningen maner til ro efter kræftadvarsel Risikoen for hudkræft ved et populært blodtryksmiddel er så lille, at patienter og fagfolk bør være helt rolige. Det forsikrer formand for Dansk Cardiologisk Selskab og forskningschef i Hjerteforeningen.
Skriv en kommentar
Nyt forskernetværk skal lægge kimen til skræddersyet opsporing af kræft Lægers viden om risikofaktorer for at udvikle kræftsygdomme er så omfattende, at det kan lade sig gøre for nogle sygdomme at udvikle målrettede screeningsprogrammer, der nøje er tilpasset til den enkelte patients risikoprofil. Det vurderer kræftforsker Stig Egil Bojesen.
Skriv en kommentar
Populær blodtryksmedicin øger også risiko for sjældne former for hudkræft Nyt studie viser, at det aktive stof hydrochlorothiazid i flere blodtryksmidler øger risikoen for at få Merkelcelle karcinom, som er en UV-lysfølsom form for hudkræft. Det falder i tråd med tidligere studier, der viser øget risiko for at udvikle en række andre UV-lysfølsomme hudkræfttyper.
Skriv en kommentarDiabetespatienter har ingen gavn af forebyggende behandling med aspirin Hverken fiskeolie eller aspiriner kan forhindre kardiovaskulære hændelser blandt patienter med diabetes, viser nyt studie præsenteret ESC-kongressen.
Skriv en kommentar
Tidlig diabetes fører til kortere liv Tidspunktet for patienternes type 1-diabetes diagnose har betydning for, hvor lang tid de lever, viser nyt studie. Formand for Dansk Selskab for Børne- og Ungdomsdiabetes kalder resultaterne »skræmmende« og understreger behovet for mere dialog med patienterne.
1 kommentar