Overvejer at skrive bog om fistler Annelie Ginzel har assisteret ved fisteloperationer og derefter forsøgt at opspore kvinderne igen

Annelie Ginzel er de seneste fire år hvert år rejst seks uger til Kenya med den svenske hjælpeorganisation Läkarebanken. Her arbejder hun som gynækolog på et stort offentligt sygehus i byen Garissa, bl.a. som assistent for den hollandske urolog og fistelkirurg Tom Raassen.

Tom Raassen bor og arbejder i hovedstaden Nairobi, men to gange om året bliver han af organisationen African Medical Research Foundation (AMREF) sendt til Garissa for at operere fistler.

For at udnytte hans ekspertise optimalt bruger Annelie Ginzel en del af sin arbejdstid på hospitalet til at identificere de fistelpatienter i og omkring byen, der vil have gavn af en operation, bl.a. ved at tage ud til den nærliggende flygtningelejr, Dadaab, der er en af Afrikas største. Det handler i høj grad om logistik, nemlig at sørge for, at patienterne kommer frem til operationen på det rigtige tidspunkt. Hun tager sig også af det præ- og postoperative, undersøger blodprocent, behandler urinvejsinfektioner og organiserer genoptræning og reintegration mm.

Annelie Ginzel har forsøgt at opsøge sine patienter igen for at interviewe dem og se, hvordan det er gået dem efter operationen. Et meget stort arbejde i et land uden cpr-numre, og hvor det at foretage en gynækologisk undersøgelse tit er kulturelt uacceptabelt. Det har også været svært at finde en egnet tolk, fordi problemet i høj grad er belagt med tabu.

Annelie Ginzel overvejer at bruge sine interview til at skrive en bog om obstetriske fistler.

Marianne Vestergaard

Skriv kommentar