Immuncheckpointhæmmere har revolutioneret behandlingen af kræft de seneste år. Denne form for immunterapeutiske lægemidler, der virker ved at slippe tøjlerne løs på immunforsvaret og lade det hamre løs på kræftceller med fuld kraft, har vist sig at lede til mirakler inden for behandling af nogle former for solide tumorer. Det gælder for eksempel immuncheckpointhæmmere, der er målrettet PD-1, PD-L1 og CTLA-4. De eksisterende immuncheckpointhæmmere har dog vist begrænset effekt hos patienter med akut myeloid leukæmi (AML). Det billede kan dog...

Præcisionsmedicin kan guide behandlingen af AML En platform til at teste effekten af kræftbehandling på celler fra patienter med akut myeloid leukæmi kan guide behandlingen af den enkelte patient. Nyt dansk studie peger på, at hos mange AML-patienter, som ikke responderer på behandlingen med venetoclax, kan tillæg af en PARP1-hæmmer gøre kræftcellerne følsomme igen.
Skriv en kommentar
Overlæge på EHA: Højdepunkt var nyt lægemiddel med lovende resultater ved essentiel trombocytose To danske hospitaler har deltaget i et tidligt klinisk forsøg med et nyt lægemiddel til behandling af essentiel trombocytose. Resultaterne er meget lovende, og vi kommer også til at deltage i de næste forsøg med lægemidlet, fortæller ledende overlæge og klinisk lektor Christian Bjørn Poulsen.
Skriv en kommentar
Få overblikket: De største danske nyheder på EHA 2025 Årets store kongres for European Hematology Association er slut, og vi kigger tilbage på det, de danske forskere havde taget med til Milano. Danske forskere præsenterede både resultater inden for hæmatologiske kræftformer, inden for sjældne blodsygdomme og data fra de verdensberømte danske registre.
Skriv en kommentarStor international kortlægning af patienter med MPL-muteret essentiel trombocytose Forskere har lavet den til dato største kortlægning af patienter med den sjældne sygdom MPL-muteret essentiel trombocytose. Kortlægningen blev præsenteret på EHA kan være med til at guide behandlingen af denne patientgruppe, siger forsker.
Skriv en kommentar
Vedvarende forhøjet risiko for hjertesygdom hos unge overlevere af Hodgkins lymfom Et nyt dansk registerstudie viser, at unge patienter behandlet for Hodgkins lymfom med moderne behandlingsstrategier fortsat har markant forhøjet risiko for at udvikle hjertesygdom – selv mange år efter diagnosen. Det rejser spørgsmålet, om vi i dag har de rette opfølgningsstrategier til denne patientgruppe, og hvordan vi bedst fanger og håndterer begyndende hjertesygdom hos tidligere patienter, siger forsker.
Skriv en kommentar
Topforsker: Det vælter frem med kurative behandlinger til patienter med blodsygdomme Andreas Glenthøj, overlæge og leder af Dansk Center for Røde Blodceller, vil ved årets kongres for European Hematology Association (EHA) især følge med i resultaterne med de nye kurative behandlinger til patienter med forskellige blodsygdomme.
Skriv en kommentar
Kemo til patienter med AML øger risikoen for hudkræft – og det er faktisk okay Nyt dansk studie viser, at behandling med intensiv kemoterapi til voksne patienter med akut myeloid leukæmi øger risikoen for udvikling af hudkræft, men ikke andre kræftformer. Det er en god nyhed, da hudkræft er til at opdage og behandle, siger forsker.
Skriv en kommentar
Leukæmipatienter har særlig høj risiko for udvikling af akut nyrepåvirkning Det sker ofte, at kræftpatienter udvikler akut nyrepåvirkning efter kræftbehandling. Nu har danske forskere kortlagt, hvor risikoen er særligt høj, og det er den blandt andet hos leukæmipatienter, viser forskningen. Det er en tilstand, som man nok bør holde øje med, især fordi den hos nogle grupper er associeret med markant øget relativ dødelighed, siger forsker.
Skriv en kommentar
Voldsomt mange danske bidrag til Europas største hæmatologikongres 28 danske forskere præsenterede deres forskning på årets kongres for European Hematology Association. Her kommer et udpluk af det, som de danske forskere tog med til Madrid.
Skriv en kommentar
Sådan går det patienter med AML med translokation 8:21 efter tilbagefald Patienter med akut myeloid leukæmi med translokation 8:21-mutation er en velkendt subtype af patienter, som forskere nu for første gang karakteriserer i Danmark for dem, der oplever tilbagefald efter førstelinjebehandling. Blandt andet ser ofte benyttet lægemiddel ikke ud til at give denne patientgruppe en overlevelsesfordel.
Skriv en kommentar