COVID-19-vaccination
Danmark har forhåndsindkøbt 8,2 mio. doser af den nygodkendte COVID-vaccine, som kun skal gives en gang. Første levering forventes til april.Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Ny COVID-vaccine på vej mod Danmark EU-Kommissionen har godkendt COVID-19-vaccine nummer fire. Vaccinen skal kun gives en gang, og Danmark har forhåndsindkøbt ca. 8,2 mio. doser.

Den fjerde EU-godkendte vaccine mod COVID-19 er på vej til Danmark.

EU-kommissionen har 11. marts udstedt en betinget godkendelse af COVID-19-vaccinen fra Janssen Pharmaceuticals Companies under virksomheden Johnson & Johnson. Godkendelsen gælder i hele EU og dermed også Danmark. Vaccinen er godkendt til personer på 18 år og opefter.

Danmarks har forhåndsindkøbt ca. 8, 2 mio. doser af den nyligt godkendte vaccine, og da denne vaccine kun skal gives en gang, er der vaccinationer til 8,2 mio. mennesker. De første leverancer af Johnson & Johnsons vaccine forventes at blive modtaget på Statens Serum Institut i løbet af april.

»Vaccinen fra Johnson & Johnson har dokumenteret høj effektivitet, skal kun gives en enkelt gang og skal opbevares ved 2 til 8 grader. Det betyder, at vi kan få en hurtig og effektiv udrulning. Der arbejdes benhårdt på hurtigst muligt at få så mange vacciner som muligt til Danmark,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

67 pct. effektiv

EMA’s ekspertgruppe har siden midten af februar gennemgået Johnson & Johnsons dokumentationsmateriale vedrørende vaccinens effekt og bivirkninger, der stammer fra kliniske forsøg. Data bygger på et studie med 39.321 forsøgspersoner, hvor halvdelen fik vaccinen, mens den anden halvdel fik placebo.

Konklusionen lyder, at vaccinen er 67 pct. effektiv til forebyggelse af COVID-19.

116 ud af 19.630 forsøgspersoner i vaccinegruppen fik COVID-19-symptomer, mens det gjaldt for 348 forsøgspersoner ud af 19.691 i placebogruppen.

Johnson & Johnson har registreret milde forbigående bivirkninger som f.eks. smerter ved injektionsstedet, træthed, muskelsmerter og kvalme. Sikkerheden og effekten ved vaccinen vil løbende blive overvåget i takt med, at den bliver anvendt i Danmark og resten af EU.

Læs også:

AstraZeneca-vaccine yder 76 pct. beskyttelse efter blot ét stik

Forskere før genåbning af skoler: Over halvdelen af alle positive svar fra lyntest er falske

Skriv kommentar