Ny ADHD-medicin vinder frem Lægemidlet Elvanse til behandling af ADHD er halvandet år efter lanceringen på det danske marked blevet et populært valg hos danske læger.

Lægemidlet Elvanse til behandling af ADHD er siden lanceringen i Danmark 15. april 2013 blevet et populært valg blandt danske behandlere.

Det viser statistik fra Statens Serum Institut, der har opgjort, at i alt 2.346 personer siden lanceringen er sat i behandling med lægemidlet, der er godkendt til behandling af ADHD hos børn mellem 6 og 17 år, hvor behandling med methylphenidat ikke giver den ønskede effekt.

Ifølge Medstat modtog i alt 18.099 personer mellem fem og 18 år behandling for ADHD i 2013, og dermed har Elvanse på kort tid vundet indpas på det danske marked, hvor Institut for Rationel Farmakoterapi har anbefalet lægemidlet som andet valg. Ifølge Statens Serum Institut har et overvældende flertal af brugerne af Elvanse tidligere været i behandling med methylphenidat eller atomoxetin.

Elvanse har været godkendt som receptpligtigt lægemiddel i USA siden 2007, men kom først i 2013 til Danmark, hvor det markedsføres af Shire Sweden. Produktet er et såkaldt slow release lægemiddel med det aktive stof lisdexamfetamin, der i tarmen spaltes til dexamfetamin, der har samme virkning som amfetamin. Det giver en virkning på 13 til 14 timer.

ADHD er en af de mest almindelige psykiatriske adfærdsforstyrrelser hos børn og unge, og i Danmark skønnes det, at tre til fem pct. af alle børn har ADHD.

Den præcise årsag til ADHD kendes ikke, men man har bl.a. fundet en ubalance i hjernens signalstoffer. Elvanse formodes at hjælpe med til at korrigere den kemiske ubalance, som ADHD-patienter har i hjernen og øger forekomsten af to af hjernens signalstoffer; noradrenalin og dopamin. Elvanse mindsker symptomer som koncentrationsbesvær, impulsivitet og hyperaktivitet.

Der er ikke generelt tilskud til Elvanse, men den udskrivende læge kan ansøge Sundhedsstyrelsen om enkelttilskud.

Skriv kommentar