Midlertidige regionsklinikker skal dække syv ydernumre i Nordjylland
Det er en beklagelig situation, at der ikke er flere praktiserende læger, der har vist interesse for et ydernummer i region Nordjylland, mener regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman (S).

Midlertidige regionsklinikker skal dække syv ydernumre i Nordjylland Region Nordjylland har haft otte ydernumre i udbud, men kun et enkelt er blevet overtaget af en praktiserende læge.

Syv ud af otte ydernumre i Region Nordjylland overgår til midlertidige regionalt drevne klinikker. Det skriver regionen i en pressemeddelelse, efter at kun en læge har vist interesse for et ydernummer i Aalborg C, som den pågældende læge overtager 1. december. Og det er en beklagelig situation, at der ikke er flere praktiserende læger, der har vist interesse for et af ydernumrene, mener regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman (S).

»Det ærgrer mig, at ingen praktiserende læger har givet bud på ydernumrene de pågældende steder, selv om både regionen og lokalsamfundene har gjort en ihærdig indsats for at finde læger,« siger Ulla Astman.

Langsigtede løsninger

Regionen havde ydernumre til salg i henholdsvis Fjerritslev, Aalestrup (Gedsted), Storvorde og Aalborg C. I Storvorde var der udbudt tre ydernumre, og da klinikken i forvejen bliver drevet som midlertidigt regionsdrevet tilbud, vil driften fortsætte på samme måde den kommende tid.

I de to øvrige områder vil regionen skulle oprette nye midlertidigt regionalt drevne klinikker, når de nuværende læger stopper, og det arbejde har regionen allerede taget hul på, understreger Ulla Astman.

»Det er vi allerede i fuld gang med at forberede. Herefter skal der tages stilling til løsningerne på længere sigt. Det kan være, at vi bliver nødt til at lave udbud, men der kan også være muligheder for at søge om at indgå i forsøgsprojektet ‘Nye veje’, der i øjeblikket kører i Morsø og Hjørring Kommune,« siger hun.

Med ‘Nye Veje’ udvikler regionen nye løsningsmodeller i de områder, hvor den traditionelle vej via praktiserende læger på ydernumre ikke har været mulig, og hvor tilsvarende udfordringer i hospitalsregi kræver løsninger med større stabilitet.

Ikke kun regionen, men også borgere har gjort en ihærdig indsats for at tiltrække familielæger til området. Således har Fjerritslev i den seneste tid gjort sig bemærket ved at etablere en borgergruppe, der har forsøgt at tiltrække læger. Blandt andet har borgerne oprettet en facebookgruppe for at sætte fokus på områdets kvaliteter. Ligeledes har Jammerbugt Kommune indledt en charmeoffensiv over kommende praktiserende læger, de er blevet inviteret på en rundtur i kommunen med besøg i klinikker.

Udover de tre ydernumre i Storvorde var der udbudt tre ydernumre med overtagelse 1. januar 2018 i Fjerritslev-området. Derudover havde regionen udbudt et ydernummer i Aalestrup-området med overtagelse 1. januar 2018.

Ifølge Danmarks Radio har knap 90.000 danskere ikke en deres egen familielæge, men er i stedet tilknyttet klinikker, hvor lægerne ofte er ansat i kortere perioder. Knap halvdelen af dem bor i Region Nordjylland, hvor syv pct. af borgerne ikke er tilknyttet deres egen praktiserende læge. I alt er der ifølge en rundspørge, som DR Nyheder har gennemført i september, 27 regions- og udbudsklinikker i områder, hvor der mangler praktiserende læger. 11 af disse klinikker ligger i Nordjylland.

Kommentarer

  1. Kære Ulla
    Det er en perlerække af for regionerne vellykkede forhandlinger med PLO der nu gør sine virkninger. Jeg tror det er det man kalder bagsiden af medaljen, eller at sejre sig ihjel.

  2. Grotesk at PLO har indgået så ringe aftaler med det offentlige at en lægepraksis i Ålborg er usælgelig. Grotesk at Danske Regioner snupper ydernumrene og sælger dem.
    Hvordan er det lige at Danske Regioner skaffe læger til deres klinikker? – har det noget med penge at gøre?
    Kære Christian Freitag – din nylige aftale med Danske Regioner er varm luft og giver ikke nye PLO læger.

Skriv kommentar