Den monoklonale antistofbehandling ocrelizumab har været livsændrende for mange patienter med multipel sklerose. Ocrelizumab, der er målrettet B-celler, som udtrykker CD20-antigenet på celleoverfladen, er i stand til at modvirke immunforsvarets angreb på cellerne i centralnervesystemet og derved bremse sygdomsudviklingen ved multipel sklerose. Desværre er behandlingen både dyr og kan være forbundet med ret alvorlige bivirkninger efter flere års behandling, men måske findes der et alternativ. Det skal danske læger undersøge i et stort studie. »Vi har brugt ocrelizumab i nogle...

Migræneforskere fra Rigshospitalet modtager verdens største hjerneforskningspris Som de første i Norden modtager professor Jes Olesen og professor Lars Edvinsson fra Rigshospitalet og Københavns Universitet sammen med to andre forskere verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize, for deres forskning i migræne.
Skriv en kommentar
Nyt center kobler hjerneforskning og ingeniørfag for at skabe bedre behandlinger Forskningscenterets helt klare målsætning er at udvikle nye revolutionerende behandlinger i verdensklasse, siger professor i hjernekirurgi.
Skriv en kommentar
Demente og pårørende lider under COVID-19 Hjemmeboende patienter med demens og deres pårørende led under nedlukningen af Danmark i foråret, hvor ensomhed og forværret helbred betød forringet livskvalitet. Alzheimerforeningen opfordrer til, at der ikke igen lukkes ned for kommunale behandlings- og aktivitetstilbud. KL kan ikke love noget.
Skriv en kommentar
»Vi får kortere tid at bo sammen i, og det, synes jeg, er en høj pris at betale« Demente og deres pårørende oplevede alvorlige konsekvenser, da samfundet lukkede ned i foråret på grund af COVID-19, viser undersøgelse foretaget af Alzheimerforeningen. For Jette og Birger Veber betyder det dårligere livskvalitet, og at deres tid sammen kan blive kortere.
Skriv en kommentar
Hjernesygdomme rammer i gennemsnit hver femte dansker Nyt studie viser, at i gennemsnit hver femte dansker har været på hospitalet med en hjernesygdom set over en periode på 20 år. Både neurologiske og psykiatriske lidelser fører til øget dødelighed og er dyre for samfundet, siger forskerne bag studiet.
Skriv en kommentarHøjdepunkter fra sommerens store amerikanske Alzheimers-kongres Sommeren har budt på årets store Alzheimerskongres for Alzheimer’s Association, og her er højdepunkterne blandt flere end 4.000 spritnye forskningsresultater.
Skriv en kommentar
Dansk topforsker: Sovepiller ødelægger søvnen og hukommelsen Det er en rigtig dårlig idé at give ældre personer sovemedicin, da det kan gå ud over deres hukommelse og måske også bidrage til udvikling af demens, viser dansk forskning. Der er behov for udvikling af helt nye typer af sovemedicin, der ikke piller ved funktionen af noradrenalin i løbet af natten, siger læge og hjerneforsker.
Skriv en kommentar
Debat: Migræne er en folkesygdom og skal behandles i det nære sundhedsvæsen Med den truende personalemangel i sundhedsvæsenet er det ikke optimalt at centralisere migrænebehandlinger, som helt uden problemer vil kunne håndteres i det nære sundhedsvæsen, mener formand for Danske Nervelægers Organisation (DNO) Stephen W. Pedersen og bestyrelsesmedlem i DNO Jakob Møller Hansen. De foreslår derfor, at medicin mod kronisk migræne skal kunne udskrives af alle speciallæger i neurologi, uanset om patienterne behandles i speciallægepraksis eller på hospitalernes hovedpineklinkker.
Skriv en kommentar
Alt for få danskere med migræne behandles efter retningslinjerne Triptaner er andetvalget efter paracetamol og ibuprofen til danskere med migræne. En rundspørge blandt 400 personer med migræne viser, at kun de færreste har hørt om behandlingen endsige bliver behandlet med den. Der er behov for mere oplysning til både patienter og praktiserende læger, mener forsker.
2 kommentarer
CT er bedst i test ved undersøgelser for åreforkalkningssygdom i hjertet Stort europæiske studie med dansk deltagelse slår fast, at CT-scanning er bedre end koronarangiografi til undersøgelser hos patienter med brystsmerter. Studiet er udgivet i NEJM.
Skriv en kommentar
Reportage: Bypass på bankende hjerte gennem et nøglehul Ved et nyt behandlingstilbud på Rigshospitalet fik patient nummer 22 for nylig en bypass på bankende hjerte gennem tre små huller i siden og et lille snit i brystet. Mens andre patienter ser frem mod oversavet brystben, måneders genoptræning og mobilisering efter en bypass, er patient nummer 22 måske allerede tilbage på golfbanen om tre uger.
Skriv en kommentar