En af de store nyheder fra ESC-kongressen 2020 i Amsterdam er, at SGLT2-hæmmere (selektive natrium-glukose-kotransporter-2) hæmmere har gunstig effekt på et bredt spektrum af patienter med diagnoser indenfor feltet iskæmisk og hypertensiv kredsløbssygdom og hjertesvigt med nedsat EF (ejection fraction) både hos diabetiske og non-diabetiske patienter. Sådanne patienter henvises til kardiologer, endokrinologer, nefrologer, neurologer og geriatere alt efter dominerende symptomer, laboratoriesvar og anamnese. Det er subspecialer, som knopskød ud fra moderspecialet intern medicin, som derefter led en stille død. Nu...
Dyr behandling skal betales med hjælp fra datastøttet forebyggelse Præcisionsmedicin og skræddersyede behandlinger baseret på patientens unikke genetiske profil er på vej frem. For at det skal være lige og økonomisk levedygtigt, er der behov for en bred investering i forebyggelse af almindelige sygdomme som diabetes, fedme, hjerte-kar-sygdomme, MS, demens og kræft.
Skriv en kommentar
Videokonsultationer virkede bedre end ventet – lad os få flere digitale løsninger i almen praksis Under coronanedlukningen blev det i hast gjort muligt at gennemføre videokonsultationer. Implementeringen skete stort set gnidningsfrit, og i juni kunne Danske Patienter dokumentere, at danskerne ønsker mere digital kontakt med sundhedsvæsenet. Vi bør bruge de nye erfaringer til at få implementeret de øvrige digitale løsninger, som allerede findes, og som er lige så nemme at tage i brug.
Skriv en kommentar
Drømmen om et system med reel anerkendelse af sundhedsprofessionelles uvurderlige indsats Kronik: Der er som sundhedsprofessionel tilkommet en frygt for at blive udskammet og sanktioneret. Næste år skal vi blive endnu bedre til at kere os om sundhedsvæsenets medarbejdere – der er alt at vinde.
6 kommentarer
Danmark kan redde menneskeliv ved at evakuere patienter fra Gaza DEBAT: Danmark har systemet til at håndtere medicinske evakueringer. Nu mangler den politiske opbakning, skriver sygeplejerske, der har været i Gaza for Læger uden Grænser.
Skriv en kommentar
Er fødekulturen i de nordiske lande på vej væk fra den gode fødsel? DEBAT: Når vi navigerer i fremtiden for fødselshjælpen, bør vores mål være at balancere sikkerheden for mor og barn med kvaliteten af fødselsoplevelsen og kvindens helbred også på lang sigt, skriver overlæge og jordemødre.
1 kommentar
OBS: Oplysning til beslutningstagerne om speciallæger DEBAT: Mit budskab til beslutningstagerne til hvert et eneste møde på de bonede gulve er: Nej tak til øget optag på medicinstudiet, ja tak til, at alle læger kan blive speciallæger, skriver Camilla Noelle Rathcke.
Skriv en kommentar
Dansk Psykiatrisk Selskab: En fælles organisation er den rigtige vej at gå DEBAT: Trods relevante bekymringer, mener vi stadig, at en sammenlægning af psykiatrien og somatikken er den rigtige vej at, skriver Dansk Psykiatrisk Selskab.
Skriv en kommentar
Til gavn for patienterne: Luk ikke ned for lægers forskningsmuligheder DEBAT: Læger med en ph.d.’er bidrager til at gøre Danmark attraktivt i den globale konkurrence om investeringer inden for life science-området. Det må regeringen ikke fjerne i en sundhedsreform, skriver Ida Sofie Jensen og Camilla Rathcke.
Skriv en kommentarPludselig var det for meget magt DEBAT: Kære Dagens Medicin, er det ikke på tide at revurdere denne indsats om magt og det forældede perspektiv, som ligger bag?
3 kommentarer
Ældremedicin er en vigtig spiller nu og i fremtiden DEBAT: Med kun 185 aktive geriatere i Danmark ud af 17.000 speciallæger, går sundhedsvæsenet en skrøbelig fremtid i møde. Vi har brug for en handleplan og uddannelse af flere geriatere, hvis vi skal undgå ulighed i mulighederne for ældre patienter.
Skriv en kommentar
Generalisterne kommer, men ikke af sig selv En revision af den lægelige videreuddannelse skal give os et bedre match mellem patienternes behov og lægernes kompetencer, mere fokus på faglig bredde og øget fleksibilitet. Men generalisterne kommer ikke uden opgør med måden, vi er vant til at uddanne speciallæger på, eller uden en ændring af strukturen i sundhedsvæsenet. Heldigvis er begge dele på vej, skriver Dan Brun Petersen.
Skriv en kommentar