Kræftdødeligheden i Grønland er langt højere end i resten af Norden Grønlænderne bliver nu ramt af kræft lige så ofte som i de andre nordiske lande. Men risikoen for at dø af sygdommen er langt større.

Flere grønlændere får kræft, og risikoen for at dø af kræft er dobbelt så høj i Grønland i forhold til Danmark og de andre nordiske lande.

Det viser et studie lavet af Umbreen Yousaf, der er overlæge i onkologi på Haugesund Sykehus i Norge, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Statens Institut for Folkesundhed.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at der er behov for at undersøge kræftforløbene i Grønland.

»Det er rystende, at dødeligheden er så meget højere end de andre nordiske lande. Det er en alvorlig situation, og vi må i gang med at se på årsagen til det,« siger Umbreen Yousaf, der er hovedforfatter på undersøgelsen i en pressemeddelelse.

I Grønland var der i hele perioden 1983-2014 204 kvinder og 229 mænd ud af 100.000 der døde af kræft. I de øvrige nordiske lande viser de tilsvarende aldersstandardiserede tal at 97 kvinder og 135 mænd ud af 100.000 døde af kræft.

Undersøgelsen viser også, at der er stor forskel på de typer kræft, som rammer grønlændere i forhold til borgere i Danmark og resten af norden. I Grønland er langt højere risiko for at få og dø af kræft i åndedrætsorganer, specielt lungekræft, for nogle kræftformer i fordøjelsesorganer (spiserør, mave, bugspytkirtel og lever), for nogle kræftformer i læbe, mundhule og svælg og for uspecificeret kræft. Til gengæld er risikoen for prostatakræft, brystkræft, modermærkekræft og leukæmi lavere.

Umbreen Yousaf fortæller, at en årsag til den samlede risiko for kræft er steget i Grønland, bl.a. kan være, at grønlændere er begyndt at leve mere ‘vestligt’, hvor kosten f.eks. har ændret sig. Derudover spiller livsstilsfaktorer som rygning og alkohol en rolle.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at der er et klart behov for at styrke indsatsen mod kræft i Grønland og blive klogere på årsagerne til den høje kræftdødelighed i landet.

»Man burde se mere detaljeret på, hvordan forløbet er for udredning, behandling og opfølgning af kræftpatienter i Grønland. Det vil give indsigt i, hvor man sætte ind for at komme den høje dødelighed til livs,« siger Umbreen Yousaf.

Skriv kommentar