Kræft-forskere bag immunterapien får Nobelpris i medicin James. P. Allison og Tasuku Honjo modtager Nobelprisen i medicin for deres opdagelse af immunterapi til behandlingen af kræft.

Årets Nobelpris i medicin går til amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo for deres opdagelse af immunterapi til behandlingen af kræft. Det fremgår af en pressemeddelelse.

»Årets nobelpris udgør en milepæl i vores kamp mod kræft. Opdagelsen foretaget af de to nobelprismodtagere udnytter immunsystemets evne til at angribe kræftceller ved at frigive bremserne på immunceller,« står der på Nobelprisens Twitterprofil.

James P. Allison studerede et kendt protein, som fungerer som en bremse på immunsystemet. Han så potentialet i at frigive bremsen og derved frigøre immuncellerne for at angribe tumorer. Ud fra denne opdagelse udviklede en helt ny tilgang til behandling af patienter.

Parallelt opdagede Tasuku Honjo et protein på immunceller. Efter omhyggelig udforskning af proteinets funktion viste det sig, at det også fungerer som en bremse, men med en anden virkningsmekanisme. Terapier baseret på hans opdagelse viste sig at være slående effektive i kampen mod kræft.

Der har dermed hver bidraget til immunterapien til behandling af kræft, men modtager prisen sammen.

Skriv kommentar