»Læger har en nøglerolle i den grønne omstilling i sundhedssektoren.« Det er budskabet i den pressemeddelelse, som Lægeforeningen udsendte i begyndelsen af februar i forbindelse med lanceringen af et nyt udspil med titlen: ‘Klimapolitik er også sundhedspolitik’. Men allerede i forsommeren 2020 blev der sat fokus på, hvordan læger i primærsektoren kan medvirke til at reducere CO2-aftrykket, da foreningen Grøn Praksis blev stiftet. Grøn Praksis er udsprunget af foreningen Læger for Klimaet og blev til på initiativ af Salli Rose...

Bæredygtig foregangspraksis: »Det skal jo også fungere i hverdagen»« Lægefællesskabet i Grenå har sagt ja til at være foregangspraksis for grøn omstilling og får hjælp af konsulenter til at finde bæredygtige løsninger. Men det tager tid.
Skriv en kommentar
Bæredygtighed i almen praksis: »Vi kan hver især løfte lidt« Lægeparret Mikkel og Marianne Thusgaard har taget nogle store skridt i en grøn omstilling af deres praksis, men de er også pragmatiske.
Skriv en kommentar
Mange kvinder vil gerne tale med praksispersonale om overgangsalder Mange kvinder går rundt med symptomer på overgangsalder uden at sætte ord på det. Men der er faktisk meget, man kan gøre for at afhjælpe nogle af symptomerne, fortæller konsultationssygeplejerske Susanne Malmstrøm, der bakkes op af tidligere praktiserende læge Lotte Hvas, der har skrevet en bog om emnet.
Skriv en kommentar
Svær graviditetskvalme: En myte, at kvalmestillende behandling til gravide er no-go Anne Ostenfeld, læge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, skriver ph.d. om svær graviditetskvalme. Her svarer hun på spørgsmål om emnet.
Skriv en kommentar
Kliniklaboratorium baner vejen for nye opgaver til sygeplejersker Danmarks første laboratorium for udvikling af almen praksis forsker blandt andet i kompetenceudvikling af personale, så sygeplejersker kan overtage opgaver fra lægerne.
Skriv en kommentar
Lægepraksis på hospitalsmatrikel giver styrket samarbejde Lægehuset Amager er placeret på Amager Hospital til stor glæde for personalet og patienterne. »Jo mere vi kender til hinanden, desto bedre kan vi samarbejde – også når det bliver vanskeligt,« siger Anna S. Mogensen, praktiserende læge og kompagnon, om samarbejdet med hospitalslægerne.
Skriv en kommentar
Ikke alle danske læger er lige gode til at yde kronikeromsorg Ny dansk forskning viser, at de fleste patienter med flere kroniske sygdomme bliver tilbudt årskontroller hos deres praktiserende læge. Dog viser studiet også, at der er stor variation mellem de forskellige praksisser i forhold til, hvor gode de er til at tilbyde kronikerydelser.
2 kommentarerPraktiserende læger kæmper med at opdage kræft i bugspytkirtlen Når personer, der senere får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, henvender sig for første gang til deres praktiserende læge, mistænker lægen kun i en tredjedel af tilfældene, at årsagen til patientens symptomer skyldes kræft. Studiet siger dog ikke noget om kausalitet, pointerer forsker.
Skriv en kommentarFra to til seks asylcentre på få uger Tilstrømning af ukrainske flygtninge har skabt en speciel sundhedsfaglig opgave i store dele af Danmark, eksempelvis i Nord-, Midt- og Vestjylland, hvor man på få uger skalerer antallet af asylcentre fra to til seks. De almene lægefalige kompetencer deles mellem centrene, der primært bemandes af sygeplejersker.
Skriv en kommentar
Reportage: Asylcenterlæge i krigstid Patienterne er bl.a. ukrainske og syriske flygtninge, men det lægelige arbejde på Asylcenter Vesthimmerland minder på mange måder om arbejdet i almen praksis. De sproglige og kulturelle barrierer kalder dog på ekstra tålmodighed og – nogle gange – en bestemt tone.
Skriv en kommentar
Forelsket i et anderledes arbejdsliv Lena Westh Mathiesen har sat den normale karrierevej på pause og arbejder for et vikarbureau. Derigennem er hun blevet fast læge på flere asylcentre og passer desuden lægevagtstelefon, og hverdagen minder derfor på mange måder om den hverdag, man møder i almen praksis.
Skriv en kommentar