»Alt i alt må vi konkludere, at synbiotika ikke kan gavne nyrefunktionen hos personer med type 1-diabetes,« siger Elisabeth Stougaard.

Ingen effekt af synbiotika til personer med type 1-diabetes og nyresygdom Der har længe eksisteret den tanke, at en ændring i sammensætningen af tarmbakterier kan være med til at reducere graden af nyresygdom hos personer med for eksempel type 1-diabetes. Det håb sender et dansk studie nu til jorden, idet studiet viser, at en opformering af gavnlige tarmbakterier ved hjælp af tilskud af præ- og probiotika ingen gavnlig nyreeffekt havde hos forsøgsdeltagerne.

Forsøg på rotter har kraftigt indikeret, at det er muligt med en kombination af præ- og probiotika (synbiotika) at påvirke tarmenes permeabilitet positivt og derigennem også forbedre helbredet gennem blandt andet reduceret systemisk inflammation med alle de gavnlige effekter, som det kan føre med sig. Nu viser et dansk studie dog, at den gavnlige effekt, som er fundet i forsøg med rotter behandlet med synbiotika, ikke kan oversættes til mennesker med type 1-diabetes og nyresygdom. I hvert fald havde forsøgsdeltagerne...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement