Ida Sofie Jensen: Danmark fik ikke agenturet på grund af sin geografi
Danmark tabte i høj grad kampen om EMA-værtsskabet, fordi vi ligger langt fra Centraleuropa, vurderer Lægemiddelindustriforeningens direktør Ida Sofie Jensen.Foto: Lif

Ida Sofie Jensen: Danmark fik ikke agenturet på grund af sin geografi Danmark og Sverige havde formentlig stået bedre i kampen, hvis de fra begyndelsen var blevet enige om at lave en alliance, sådan som man gør i Centraleuropa. Det vurderer lægemiddelindustriforeningens direktør Ida Sofie Jensen.

Holland og Italien stod bedst i kampen om EMA-værtskabet, fordi de er centrale EU-lande med nære allierede.

Det vurderer Lægemiddelindustriforeningens direktør Ida Sofie Jensen, og pointerer dermed, at Danmark langt hen ad vejen må tilskrive sin egen geografi, at det ikke vandt.

»Afgørelsen bunder i sidste ende i politik og sympatier, og hvor god man er til alliancer. Der må man bare sige, at Danmark altså ligger 800 km nord for det centrale Europa, hvor det på få timer kan lade sig gøre at køre i tog fra land til land,« siger Ida Sofie Jensen.

Dagens Medicin: Har Sverige været for meget modstander i forløbet?   

»Sverige var jo selv blandt ansøgerne. Men Danmark og Sverige havde formentlig stået bedre i kampen, hvis de fra begyndelsen var blevet enige om at gå sammen om at lave en ansøgning eller at støtte op om hinanden, hvis det ene land røg ud,« siger hun og understreger, at Danmark i sit forarbejde ikke kunne have gjort noget bedre.

»Jeg synes virkelig, at den danske regering har gjort, hvad den kunne, og at der i det hele taget er gjort et fantastisk stykke arbejde. Vi har haft et forbilledligt samarbejde med organisationer. Alle parter har arbejdet positivt på det her og har leveret en rigtig flot ansøgning, og det vidner 3. pladsen også om,« siger Ida Sofie Jensen.

Ærgerlig over udfaldet

Dagens Medicin: Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard har til Dagens Medicin udtalt, at Holland har det med at orientere sig mod landene omkring sig? Er du enig i det?

»Ja, og det er nok også en væsentlig grund til, at Holland vandt, forstået på den måde, at landet har tætte alliancer til benelux-landene og Frankrig. De lande ligger mere centralt end Danmark med flere grænser, der gør dem mere tilgængelige fra de andre lande. Man kan nærmest bo i Bruxelles og arbejde i Amsterdam. Men om det betyder, at Holland ligefrem lukker sig omkring sig selv og kun samarbejder med sine nære, det har jeg ikke noget grundlag for at vurdere,« siger Ida Sofie Jensen, der dog ikke tror, at det vil få nogen direkte indflydelse på EMA’s arbejde.

»EMA har pligt til at fordele de her rapporteurs og godkendelsesprocesser – og det ville de aldrig slippe afsted med kun at gøre med sine nærmeste allierede.«

Selv om hun betegner hollænderne som ‘dygtige’, beskriver Amsterdam som en metropol, der er let at komme til, og Holland som et velfungerende land, ærgrer hun sig alligevel over, at agenturet ikke landede i Danmark.

»Det er da super ærgerligt, at vi ikke fik agenturet til København, for vi var meget optaget af, at det kunne give et fagligt boost til life science-industrien omkring København og gøre det til et centrum for life science og udenlandsk investering. Ikke desto mindre har vi skabt opmærksomhed på, at vi er en velfungerende by med et stærkt life science miljø. Vi må bare klø på med at sikre, at udlandet er interesseret i os, og at vi fortsætter den gode vækst, som vi har haft hidtil,« siger hun.

EMA skal nok klare sig godt i Amsterdam, vurderer hun.

»Det afgørende er, at vi ikke kommer til at opleve en stor nedgang i EMA’s kapacitet til at godkende lægemidler og til at sikre den scientific advice i forbindelse med godkendelse og afprøvning af lægemidler,« siger Ida Sofie Jensen.

Skriv kommentar