Flere og flere mennesker behandles i dag med SGLT2-hæmmere som empagliflozin eller dapagliflozin for type 2-diabetes, hjertesvigt eller kronisk nyresygdom. I den sammenhæng har der fra flere sider været udtrykt bekymring for, om behandlingen med SGLT2-hæmmere kan øge niveauerne af hæmoglobin og hæmatokrit i blodet og derigennem øge risikoen for udvikling af blodpropper. Den bekymring maner et nyt studie nu til jorden, idet det ganske vist finder øget forekomst af erytrocytose hos personer i behandling med SGLT2-hæmmere, men at det...

Lymfekræft: Acalabrutinib står på spring til behandling af MCL Tilbagefald med mantlecellelymfom er en svær størrelse for læger at gøre noget ved. Ny EHA-forskning viser dog, at acalabrutinib kan forhindre en større gruppe i at få tilbagefald, specielt højrisikopatienter ser ud til at have gavn af behandlingen. Det er et lægemiddel, jeg gerne vil have til rådighed til mine patienter, siger ledende overlæge Christian Bjørn Poulsen.
Skriv en kommentar
Overlæge på EHA: Højdepunkt var nyt lægemiddel med lovende resultater ved essentiel trombocytose To danske hospitaler har deltaget i et tidligt klinisk forsøg med et nyt lægemiddel til behandling af essentiel trombocytose. Resultaterne er meget lovende, og vi kommer også til at deltage i de næste forsøg med lægemidlet, fortæller ledende overlæge og klinisk lektor Christian Bjørn Poulsen.
Skriv en kommentar
Få overblikket: De største danske nyheder på EHA 2025 Årets store kongres for European Hematology Association er slut, og vi kigger tilbage på det, de danske forskere havde taget med til Milano. Danske forskere præsenterede både resultater inden for hæmatologiske kræftformer, inden for sjældne blodsygdomme og data fra de verdensberømte danske registre.
Skriv en kommentarStor international kortlægning af patienter med MPL-muteret essentiel trombocytose Forskere har lavet den til dato største kortlægning af patienter med den sjældne sygdom MPL-muteret essentiel trombocytose. Kortlægningen blev præsenteret på EHA kan være med til at guide behandlingen af denne patientgruppe, siger forsker.
Skriv en kommentar
Vedvarende forhøjet risiko for hjertesygdom hos unge overlevere af Hodgkins lymfom Et nyt dansk registerstudie viser, at unge patienter behandlet for Hodgkins lymfom med moderne behandlingsstrategier fortsat har markant forhøjet risiko for at udvikle hjertesygdom – selv mange år efter diagnosen. Det rejser spørgsmålet, om vi i dag har de rette opfølgningsstrategier til denne patientgruppe, og hvordan vi bedst fanger og håndterer begyndende hjertesygdom hos tidligere patienter, siger forsker.
Skriv en kommentar
Børn af mødre med aktive CAR-T-celler i kroppen bør undersøges Det er ikke utænkeligt, at hvis mor eller far er blevet behandlet med CAR-T-celleterapi forud for en graviditet, kan CAR-T-cellerne også overføres til deres børn og have effekt der. Nyt studie med dansk deltagelse indikerer, at det formentlig er en god idé at undersøge nyfødte børn af i hvert fald mødre med aktive CAR-T-celler i kroppen for tilstedeværelsen af tilstrækkeligt med immunglobulin og for lave B-celletal.
Skriv en kommentar
Markant forhøjet dødelighed ved medfødt sygdom i de røde blodceller Personer med medfødt sygdom i de røde blodceller har markant forhøjet dødelighed. Nyt studie på EHA sætter tal på, hvordan det ser ud for gruppen under én samlet betegnelse, og hvordan det ser ud inden for de forskellige sygdomme. Det er nogle patientgrupper, der ikke klarer sig så godt, siger ph.d.-studerende Dana Lawrie fra OUH.
Skriv en kommentarNyt immuncheckpoint-mål har stort potentiale ved AML-behandling Svenske forskere har identificeret et immuncheckpoint, der kan blive et interessant nyt mål ved behandling af patienter med akut myeloid leukæmi. Kan åbne op for en potent anti-leukæmisk T-celle aktivitet, siger forsker.
Skriv en kommentar
ADHD-medicin hjælper på træthed hos patienter med hæmatologisk kræft Nyt dansk studie viser, at behandling med ADHD-medicinen methylphenidat til patienter med hæmatologisk kræft kan mindske den overvældende træthed, som mange patienter oplever. Det virker, og det er vi rigtig glade for, siger klinisk professor i hæmatologi Henrik Frederiksen.
Skriv en kommentar
Dansk EHA-topstudie viser lovende behandling til arvelig blodsygdom: Kan mitapivat erstatte fjernelse af milten? Patienter med hereditær sfærocytose har formentlig gavn af behandling med mitapivat, viser nyt dansk studie. Det ser lovende ud, og på sigt vil vi gerne undersøge muligheden for at benytte det til børn med sygdommen, så de kan undgå at få fjernet milten, siger overlæge og leder af Dansk Center for Røde Blodceller Andreas Glenthøj.
Skriv en kommentar
Måske ny standard: Kombinationsbehandling forlænger overlevelsen bestemt lymfom Resultater fra POLARGO-studiet viser, at en kombinationsbehandling med polatuzumab vedotin, rituximab, gemcitabine og oxiplatin signifikant forbedrer overlevelsen for patienter med relaps eller refraktær diffust storcellet B-celle lymfom. Kan være en ny behandling til patientgruppen, siger forsker.
Skriv en kommentar