»Dette studie bidrager til litteraturen på området, hvor vi har manglet data for hjertesvigt ved behandling af lymfomer med højdosis kemoterapi sammenlignet med normal kemoterapi. Derudover kan vi se, hvad højdosis kemoterapi kommer med af risikoforøgelse oveni risikoforøgelsen ved behandling med antracyklin,« forklarer Joachim Bæch, ph.d.-studerende fra Klinisk Institut på Aalborg Universitet.  

Højdosis kemoterapi øger risikoen for hjertesvigt hos patienter i behandling for lymfomer Lymfompatienter, der har været i behandling med højdosis kemoterapi, har markant forøget risiko for udvikling af hjertesvigt i mere end 10 år efter behandlingen. Det er særligt relevant at vide, nu hvor alternative behandlinger er tilgængelige, for eksempel CAR T-celleterapi, siger forsker.

Har man først været i behandling med højdosis kemoterapi for lymfomer, er risikoen for udvikling af hjertesvigt og andre hjertesygdomme markant forøget i mange år efterfølgende. Det viser et nyt dansk studie, hvor forskere har undersøgt forekomsten af hjertesvigt og andre hjertesygdomme blandt lymfompatienter i behandling med højdosis kemoterapi sammenlignet med baggrundsbefolkningen og personer med lymfomer, der ikke har været behandlet med højdosis kemoterapi. Til særlige højrisikopersoner i denne gruppe kan det være relevant at se på, om andre behandlinger,...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement