Den store medicinske kongres for European Respiratory Society (ERS) er i bakspejlet, og dørene til kongrescenteret i Barcelona er lukket for denne gang. Tusindvis af verdens førende forskere inden for lungeområdet sidder nu i flyveren på vej til deres respektive lande og verdensdele. Blandt de mange forskere er også en hel del danske, hvoraf mange kan se tilbage på, at de på kongressen selv har bidraget med resultater fra deres egen nyeste forskning. Vi har på Dagens Medicin løbende talt...

Forskere på ERS: Så meget koster astma det danske samfund Astma er ikke bare en byrde for dem, som lider af lungesygdommen. Astma koster også samfundet milliarder i tabt arbejdsfortjeneste, sundhedsudgifter og velfærdsomkostninger. Vi bør finde inspiration i Finland eller Storbritannien for at få flere personer med astma til at være velbehandlede, siger forsker.
Skriv en kommentar
Bakterierelateret børneastma forsvinder med alderen For næsten 20 år siden fandt forskere ud af, at bakterier i luftvejene hos spædbørn øger risikoen for at udvikle astma tidligt i barndommen. Nu viser det sig, at bakterierne ikke øger risikoen for astma senere i livet.
Skriv en kommentar
Praksisændrende danske resultater på årets store lungekongres Flere danske forskere præsenterede data på den store scene på årets lungekongres for European Respiratory Society. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante danske nyheder.
Skriv en kommentar
Bybørn har flere luftvejsinfektioner i den tidlige barndom end småbørn på landet Ny dansk forskning viser, at børn, som vokser op i byerne, får flere luftvejsinfektioner sammenlignet med børn, der vokser op på landet. Ifølge studiet er luftforurening og dagsinstitutionsvaner blandt mange andre ydre faktorer ikke årsagen til forskellen. Derimod kan forskelle i både moderen og barnets blodprøver og det nyfødte barns immunforsvar være med til at forklare koblingen, siger forsker.
Skriv en kommentar
Ultralydsskanninger kan give store besparelser på undersøgelser for blodpropper i lungerne Ny dansk forskning på ERS viser, at det med ultralydsskanninger er muligt at spare 47 pct. af de meget dyrere CT-skanninger eller scintigrafier for at opdage, om en patient med mistanke om en blodprop i lungerne også rent faktisk har det. Det er en absurd stor potentiel besparelse, siger forsker.
Skriv en kommentar
Underernæring øger risikoen for død efter indlæggelse med lungebetændelse – og svær overvægt øger risikoen for genindlæggelse Data fra patienter på Nordsjællands Hospital viser, at når underernærede ældre bliver indlagt med lungebetændelse, har de markant forhøjet risiko for at dø på både kort og lang sigt. Det har svært overvægtige ældre ikke, men de har til gengæld forhøjet risiko for at blive genindlagt.
Skriv en kommentar
Gode resultater med ultralydsskanning for blodpropper i lungerne Med ultralyd af patienter med mistanke om blodprop i lungerne kan man formentlig undgå, at en masse patienter skal CT-skannes. Det kan spare både penge, tid og stråling, siger læge og forsker.
Skriv en kommentar
Autoimmunitet ser ud til at spille en vigtig rolle ved svær astma med næsepolypper Flere og flere resultater peger på, at autoimmunitet kan spille en stor rolle ved udvikling af svær astma. Specielt hos personer, som også har næsepolypper, ser autoimmunitet ud til at være en udløsende faktor.
Skriv en kommentar
Fiskeolie og D-vitamin reducerer risikoen for falsk strubehoste Hvis mor indtager fiskeolie eller højdosis D-vitamin under graviditeten, reducerer det hendes ufødte barns risiko for at udvikle falsk strubehoste med op til 40 pct. Fiskeolie og D-vitamin kan have indflydelse på immunforsvaret, siger forsker.
Skriv en kommentar
Man bør lede efter blodpropper, når man undersøger lungerne for kræft Læger bør uddannes i at skanne for blodpropper i lungerne i forbindelse med undersøgelser for lungekræft, siger forsker. Derved kan man opdage blodpropper, man ikke ellers ville have ledt efter, og det lægger blot to minutter ekstra til undersøgelserne, viser forskning.
Skriv en kommentar
Porsbergs forventninger til ERS: Fokus på de afledte effekter af at døje med svær astma Svær astma påvirker ikke bare lungerne, men giver også kognitive problemer hos omkring halvdelen af patienterne. Måske kan man med nye behandlinger ikke bare gøre noget for at dæmme op for astmaen, men også gøre noget ved eventuel inflammation i hjernen og folks livskvalitet, siger professor og overlæge Celeste Porsberg, der ser frem mod årets ERS.
1 kommentar