Hårdt ramte KOL-patienter fortsætter med at ryge

Hårdt ramte KOL-patienter fortsætter med at ryge 39 pct. af de absolut hårdest ramte KOL-patienter ryger fem år efter, at de er begyndt i et ambulatorium, viser studie. Og det lykkes heller ikke særligt godt at få yngre KOL-patienter til at skodde smøgerne.

At være hårdt ramt af lungesygdommen KOL betyder ikke nødvendigvis et rygestop. Mange patienter ryger videre i årevis, selvom deres sygdom er fremskreden. I et stort landsdækkende registerstudie har ph.d.-studerende Sandra Søgaard Tøttenborg fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet fulgt 3.233 danske KOL-patienter, der røg ved første besøg i et lungeambulatorium, fra 2008 til 2012. Og resultaterne er ikke ligefrem opmuntrende. Mens der ses stor social ulighed i patienternes evne til at kvitte smøgerne, lykkes det heller ikke at...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind