Lederen af Copenhagen Trial Unit (CTU), Center for klinisk interventionsforskning, Christian Gluud, kalder det særdeles problematisk. Det gik helt galt, da en forskergruppe på Northwick Park Hospital tilbage i 2006 lod seks forsøgspersoner teste lægemidlet TGN1412 i et fase 1-forsøg. Få timer efter, at deltagerne havde indtaget den uhyre lille dosis medicin, der var 500 gange mindre, end hvad dyreforsøg havde indikeret var sikkert, faldt de om med organsvigt. Sagen blev kendt for den brede befolkning, fordi patienterne under stor...

Stor interesse for at hylde klinisk forskning I alt 85 projekter er med i opløbet om at vinde en af de otte priser i kåringen Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger 2023. Priserne uddeles 6. juni.
Skriv en kommentar
Udåndingsluft kan blive en værdifuld diagnostisk metode Ny forskning viser, at biomarkører i udåndingsluft kan afsløre lungeemboli hos en patient. Men metoden har meget større perspektiver, mener metodens opfinder og læge på Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Inger Lise Gade.
Skriv en kommentar
Forskertalent: »Jeg tror, at det er vigtigt, at systemet indser, at delestillinger er kommet for at blive« Det er få læger, som er så heldige at få en stilling, der er delt mellem klinik og forskning. 34-årige Lars Wiuff Andersen er en af dem. Men solid forskning i international klasse kan godt lade sig gennemføre alligevel, for lægerne forsker bare i deres fritid. Men er det rimeligt?
Skriv en kommentar
HU-læge: »Muligheden for en delestilling har været altafgørende for, at jeg er endt i lungemedicin« Uddannelsesstillinger med både klinik og forskning er velegnede som rekrutteringsmetode, mener Peter Ascanius Jacobsen, som p.t. er i hoveduddannelse på Aalborg Universitetshospital. Den mulighed afgjorde hans eget specialevalg.
Skriv en kommentar
Udskyder specialevalg: Forskning på fuld tid fangede Anders Rehfeld 37-årige Anders Rehfeld er cand.med., han har gennemført KBU, og han har taget en ph.d., så egentlig burde han være klar til at gå i gang med videreuddannelsen. Men nej. Indtil videre satser han 100 procent på forskningen.
Skriv en kommentar
Fra Freud i folkeskolen til familieforskning Mette Falkenberg Krantz er på vej til at blive børne- og ungdomspsykiater, samtidig med at hun forsker. De to områder befrugter gensidigt hinanden, og kombinationen giver hende stor arbejdsglæde, men også meget arbejde.
Skriv en kommentar
Delestillinger gør det muligt at kombinere klinik og forskning Egentlig er det meningen, at læger skal skynde sig at blive speciallæger uden svinkeærinder, så mulighederne for at kombinere klinik og forskning under videreuddannelsen er ikke supergode. Men de instanser, der finansierer forskning, ser det som et problem, at så mange læger tabes for forskning på længere sigt – det har Lundbeckfonden gjort noget ved.
Skriv en kommentarLedende overlæge mener, berøringsangst er en hæmsko: Kliniske forsøg er ren win-win-win Når patienter indgår i kliniske forsøg med lægemidler, betaler firmaerne bag lægemidlerne typisk for medicinen under forsøgene. Derfor kan der være millioner af kroner at hente, hvis sundhedsvæsenet i højere grad ser kliniske forsøg med lægemidler som en måde at spare penge på, siger forsker og ledende overlæge. Klinisk forskning er ikke bare gavnligt for patienter, der får adgang til de nyeste former for behandling, det er også gavnligt for økonomien.
Skriv en kommentar
175 mio. kr. til tre nye sundhedsvidenskabelige grundforskningscentre Forskning i gener, pandemier og immunsystemet får store bevillinger fra Danmarks Grundforskningsfond.
Skriv en kommentar
Ikke alle danske læger er lige gode til at yde kronikeromsorg Ny dansk forskning viser, at de fleste patienter med flere kroniske sygdomme bliver tilbudt årskontroller hos deres praktiserende læge. Dog viser studiet også, at der er stor variation mellem de forskellige praksisser i forhold til, hvor gode de er til at tilbyde kronikerydelser.
2 kommentarerSundhedsstyrelsen offentliggør ny forskningsstrategi for det primære sundhedsvæsen Der forskes i dag langt mindre i det primære sundhedsvæsen end i sygehusvæsenets øvrige opgaver. Det skal en ny, netop offentliggjort national strategi for forskning være med til at lave om på.
Skriv en kommentar