Anders Fomsgaard
Foto: SSI

Dansk coronavaccine klar til test på mennesker Statens Serum Institut har kørt sin DNA-vaccine CoVAXIX i stilling til kliniske forsøg på mennesker efter offentlig bevilling på 18,8 millioner kroner.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at en dansk Covid-19-vaccine udviklet af Statens Serum Institut (SSI) nu er klar til at blive prøvet af på mennesker.

Ifølge ministeriet har vaccinen i den indledende fase vist lovende resultater, og derfor har Folketingets Finansudvalg bevilget 18,8 millioner kr. til SSI til at forberede de kommende kliniske testfaser af vaccinen. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) glæder sig over udviklingen.

»Denne bevilling betyder, at de første kliniske testfaser kan gennemføres. Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt.«

»Men uanset hvad udfaldet af testene bliver, er udvikling af en vaccine på Seruminstituttet med til at øge vores viden om COVID-19 og ruste os bedre til udvikling af fremtidige virusvacciner mod fremtidige pandemier,« siger Magnus Heunicke.

Testet på mus

Ministeriet oplyser, at der skal produceres et større antal doser af vaccinen til de første kliniske testfaser, og hvis vaccinen viser gode resultater, skal den granskes af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser over for Dagens Pharma, at der er tale om CoVAXIX-vaccinen, som SSI i sommer betegnede som ’lovende’.

Vaccinen er en DNA-vaccine, som gør menneskers immunsystem parat til at bekæmpe virus ved at udsætte kroppen for en lille del af virus’ overflade uden resten af virus.

Dengang oplyste SSI, at man havde haft stor succes i forsøg på mus, og at man planlagte forsøg på aber.

Vaccinen er udviklet under ledelse af chefvirolog, professor og overlæge dr. med. Anders Fomsgaard.

Fremkalder celleimmunitet

Dagens Pharma arbejder på en kommentar fra Anders Fomsgaard, men i sommer glædede han sig over, at vaccinen fremkaldte celleimmunitet.

»Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det,«

»Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig COVID-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både COVID-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre,« sagde Anders Fomsgaard på det tidspunkt ifølge SSI.

Ifølge SSI vil CoVAXIX-vaccinen være klar til anvendelse fra foråret 2022.

Kommentarer

  1. Hvorfor planlægger Seruminstituttet ikke at afprøve den nye vaccine på danske mink, som hvis den virker, så kunne forebygge massedrabet på raske mink og udryddelse af et helt dansk erhverv? Da Seruminstituttet har lavet dyreforsøg med CoVAXIX og da anvendelse af vaccinationer til dyr er udbredt (det ved enhver hundeejer), herunder til mink, er det da nærliggende at prøve, nu hvor vi står midt i katastrofen for mink farmerne. Hos mink forekommer der sommetider en smitsom lungebetændelse forårsaget af bakterien Pseudomonas aeruginosa og der har man i mange år fremstillet en vaccine med den stamme, der var årsag til det aktuelle udbrud i minkfarmene og på den måde stoppet det. Jeg har selv arbejdet videnskabeligt inden for netop dette område og undrer mig derfor over, at Seruminstituttets vaccine ikke tilbydes til danske minkavlere nu. For tiden tilbydes der vaccination af mink mod 2 virussygdomme (hvalpesyge og virusenteritis) og 2 bakteriesygdomme (botulisme og Pseudomonas lungebetændelse), Seruminstituttets nye vaccine mod SARS-CoV-2 vil da være et vigtigt supplement til disse 4 vacciner!
    Niels Høiby, professor, overlæge, dr. med. speciallæge i klinisk mikrobiologi

  2. Resultatet af dygtig udført forskning og udvikling bør vi anerkende og gerne belønne. Men hvordan er egentlig de økonomiske interesser omkring udvikling, afprøvning og markedsføring den nye vaccine CoVAXIX? Er det den danske stat (som navnet SSI antyder), den saudiarabiske ejer af SSI, forskerne selv der belønnes eller hvordan?
    mvh
    Claus Rasmussen

    1. ÅÅÅhhhhhhh Nej! Hvorfor skulle du lige minde os om hvem der ejer “Statens Seruminstitut”. Det plejer at føles trygt og godt når det er os selv som ejer SSI. Lyder dog som en vaccine jeg vil vente på.

Skriv kommentar