Claus Storgaard Sørensen får Juniorforskerpris 2009

Claus Storgaard Sørensen får Juniorforskerpris 2009 Modtageren af Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris 2009 er Claus Storgaard Sørensen, der er lektor ved BRIC på Københavns Universitet. Prisen er på 50.000 kr.

39-årige Claus Storgaard Sørensen forsker i de mekanismer i cellen, som betyder noget for cellernes forsvar mod DNA-skader som eksempelvis mutationer.

Hvis cellerne ophober mutationer, kan de udvikle sig til kræftceller. Det er kroppens såkaldte DNA-skade respons, der beskytter mod mutationerne. Enten ved at reparere skaderne på cellen, blokere for at cellen deler sig eller ved, at cellerne populært sagt begår selvmord.

Det er også dette forsvar mod DNA-skader, der går gang, når kroppen udsættes for stråle- og kemobehandling. Det er dermed med til at beskytte kræftcellerne mod den behandling, man forsøger at ramme dem med.

Blandt andet har Claus Storgaard Sørensen opdaget hvordan et enzym kaldet Chk1 øger cellernes evne til at overleve kræftbehandling.

Claus Storgaard Sørensen modtager prisen som en anerkendelse af hans arbejde med at forstå DNA-skade responsets rolle i udviklingen af kræft.

Claus Storgaard Sørensen har inden han blev professor ved BRIC (Biotech Research an Innovation Centre) på Københavns Universitet været vidt omkring.

Blandt andet har han været gæsteforsker ved European Institute of Oncology i Milano og ved Dutch Cancer Institute i Amsterdam. Karrieren begyndte i Kræftens Bekæmpelse, hvor han i flere år var forsker i Afdeling for Cellevækst og Kræft.

Skriv kommentar