Forskere har opdaget, at angiotensin-hæmmeren losartan, der bruges mod forhøjet blodtryk, også kan forbedre kræftbehandling ved at forøge blod- og ilttilførsel og adgangen af kemoterapipræparater til tumorer.
Det fremgår af et studie på forsøgsmus med bryst- og bugspytkirtelkræft, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.
Angiotensin-hæmmere er sikre blodtrykspræparater, der har været brugt i årtier, og kan i princippet let overføres til kræftbehandling. En øget blodtilførsel til tumorer giver normalt kræfttilvæksten et boost, men kombineret med kemoterapi eller immunterapi, vil væksten hæmmes.
I dette studie, ville forskerne undersøge hvordan losartan påvirker kræftcellevækst og blodtilførsel. Under tumorvækst, vil blodkar i tumoren normalt kollapse, når bestemte fibroblast-kræftceller begynder at dele sig og producere ekstra kollagen og geleagtige substanser som f.eks. hyaluronan.
I forsøgsmus, viste det sig, at både kollagen og hyaluronan øger kompressionen af blodkar inde i tumorer, men at losartan formåede at gendanne kollapsede blodkar i tumorer og stoppe dannelsen af kollagen og hyaluronan ved at hæmme væksten af fibroblastceller.
I musene med bryst- og bugspytkirtelkræft blev tumorvæksten ikke reduceret med losartan alene, men kombineret med kemoterapipræparater, levede musene længere og deres tumorvækst blev forsinket.
På baggrund af resultaterne, håber forskerne, at losartan kan hjælpe med at distribuere nanomedicin eller andre kemoterapeutiske præparater til tumorer, og forskerne har allerede påbegyndt et klinisk studie i mennesker, for at se effekten af losartan på behandlingen af bugspytkirtelkræft.