Trods mange års intens debat om emnet, er der desværre stadig nogle kolleger, som pr. refleks tænker “omskæring”, når de møder bekymrede forældre til en dreng med ukompliceret fysiologisk phimosis. Et dansk studie fra Rigshospitalet og et nyt britisk studie viser ellers samstemmende, at det kun i meget få tilfælde er medicinsk nødvendigt at omskære drenge. Sneppen og Thorup viste i en artikel i Pediatrics fra 2016, at det kun er i størrelsesordenen 1 ud af 200 danske drenge, der...

Kognitiv bias på forhudsfronten I et debatindlæg, der argumenterer for en kriminalisering af non-terapeutisk drengeomskæring, gentager Morten Frisch flere påstande og fremstiller disse som videnskabelige fakta. Alle disse påstande er blevet afvist af Styrelsen for Patientsikkerhed og er desuden i konflikt med bedste viden på området, skriver Dan Meyrowitsch, epidemiolog og forskningsleder på KU, i et svar til overlæge Morten Frisch.
Skriv en kommentar
Omskæring: Politikerne bør sikre danske drenge og mænd retten til intakte kønsdele Nyligt fremlagte tal fra Landspatientregisteret undervurderer i alvorlig grad omfanget af komplikationer efter rituel drengeomskæring. Det skal medlemmerne af Folketinget vide, når de få uger inde i det nye år skal tage stilling til, om der skal indføres en aldersgrænse på 18 år for omskæring af raske drenge, skriver overlæge Morten Frisch.
8 kommentarer
Brugerinvolvering kan øge ulighed i sundhed: Hvordan ændrer vi kursen? Eksperter i brugerinvolvering appellerer til Sundhedsstrukturkommissionen om at indtænke medindflydelse af borgere i sårbare positioner i den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet. Inddragende processer tilgodeser nemlig ikke dem med det største behov.
Skriv en kommentar
Hvad er forskerens rolle i offentlig-privat innovation i sundhed og forebyggelse? På den ene side er der stor tiltro til, at sundhedsinnovation er løsningen på mange af sundhedsvæsenets udfordringer, mens der på den anden side endnu ikke er megen relevant forskning at trække på. Her er vores fire vigtigste læringer om, hvad forskeres rolle kan være i OPI’er inden for sundhed og forebyggelse.
Skriv en kommentar
Brobygning mellem tech og sundhed: Ideerne er der, men implementeringen halter Hvis vi skal have et stærkt sundhedsvæsen om 20 år, så skal klinikere og ingeniører fremover arbejde meget tættere sammen, end tilfældet er i dag.
Skriv en kommentarTolkegebyret: Hvem betaler prisen? Omdrejningspunktet for debatten om tolkegebyret har især været konsekvensen for patienten. Men for læger har loven også medført en række urimelige juridiske og etiske problemstillinger, argumenterer to læger i dette debatindlæg.
3 kommentarer
13 år gammel vejledning er håbløs som lægefagligt redskab KRONIK: DSAM har sammen med to sagkyndige fra Styrelsen for Patientklager (STPK) set på vejledningen om atypiske brystsmerter i forbindelse med dens brug i patientklager. Vejledningen er upræcis og risikerer at vælte sundhedsvæsenet, hvis lægerne bruger den ordret.
4 kommentarer
Har du tænkt over, hvordan du kan spille andre sundhedsaktører bedre? Hvis vi skal blive bedre til at håndtere arbejdet på tværs af sektorer og afdelinger, så kræver det, at man også tænker på de andre aktører i samarbejdet. Hvad har de brug for? Og hvordan skal jeg formulere mig og agere, så de andre har lyst til at hjælpe mig?
Skriv en kommentar
Under radaren: De oversete med autismespektrum-forstyrrelse (ASF) Samlet set anbefaler vi, at der skal gøres en indsats for at øge viden og fjerne fordomme om autisme og med et specielt fokus hos kvinder. Det er vigtigt, at man både som alment praktiserende læge, praktiserende psykiater og i hospitalspsykiatrien lytter til patienten og tænker autisme ind i de diagnostiske screeninger.
1 kommentar
Nærhospitaler: Kan det blive godt? Ideen om nærhospitaler fik ikke nogen elegant start, men med lidt fri tankegang kan de måske blive en vigtig brik for hele sundhedsvæsenet og hjælpe os til at kunne håndtere den store demografiske udfordring, som alle er klar over, at vi står midt i.
Skriv en kommentar