Bedre ­billeder af hjernen skal opklare MS-mysterier
Foto: Joachim Rode

Bedre ­billeder af hjernen skal opklare MS-mysterier Danske forskere på Hvidovre Hospital kan med den kraftfulde 7 tesla MR-scanner se de skader i hjernens grå substans, som er usynlige på almindelige scannere. Som de første i verden er forskerne ved at kortlægge den præcise sammenhæng mellem specifikke læsioner i den grå substans og konkrete symptomer hos sklerosepatienter. Målet er at forbedre både forståelsen og behandlingen af den komplekse sygdom.

Når sklerose angriber nervecellerne i hjernen og rygmarven, medfører det alvorlige læsioner, som er årsagen til flere forskellige symptomer som nedsat muskelfunktion, føle-, balance- og synsforstyrrelser. I løbet af det sidste årti er der kommet stor fokus på læsioner i det yderste område af hjernen, det område, som kaldes for den grå substans, ‘kortex’ eller populært for ‘hjernebarken’. Betydningen af skader i hjernebarken er dog stadig uklar, da konventionelle MR-scanninger kun til en vis grad kan kortlægge skaderne. Det ønsker...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind