AstraZeneca-vaccine yder 76 pct. beskyttelse efter blot ét stik
»Noget tyder på, at lige for den her vaccine har det andet stik ikke den store betydning for den beskyttende effekt,« siger Camilla Foged, professor ved Institut for Farmaci på KU, om AstraZenecas COVID-19-vaccine.

AstraZeneca-vaccine yder 76 pct. beskyttelse efter blot ét stik AstraZenecas COVID-19-vaccine giver god beskyttelse efter blot ét stik, og beskyttelsen bliver bedre, jo længere tid der går mellem de to vaccinestik. Det betyder, at vi hurtigere kan få beskyttet folk i Danmark, siger dansk forsker.

På mandag lander AstraZenecas vaccine mod COVID-19 i Danmark, og her er det planen, at borgerne skal have to stik med vaccinen med mellem 4 og 12 ugers mellemrum. Det er også Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA’s, anbefaling.

Det er rigtig interessant, at det ser ud til, at man kan få rigtig god beskyttelse med kun én dosis, fordi vi så hurtigere kan beskytte dobbelt så mange

Camilla Foged, professor, Institut for Farmaci, Københavns Universitet

Der kan dog være et rationale i at holde lidt igen med anden dosis af vaccinen og i stedet vaccinere flere med det første stik.

En ny analyse fra Oxford University viser, at AstraZenecas vaccine allerede beskytter 76 pct. af de vaccinerede mod COVID-19 efter første stik, og at effekten af vaccinen ikke falder inden for de første tre måneder.

Efter andet stik, som blev givet efter 12 uger, steg den beskyttende effekt til 82 pct.

»Det er rigtig interessant, at det ser ud til, at man kan få rigtig god beskyttelse med kun én dosis, fordi vi så hurtigere kan beskytte dobbelt så mange, som hvis der er behov for to doser for at være beskyttet. Det er dog også vigtigt at slå fast, at EMA’s betingede godkendelse kun gælder for to doser af vaccinen og ikke én,« siger professor Camilla Foged fra Institut for Farmaci ved Københavns Universitet.

Tid mellem vaccinationer er afgørende faktor

Camilla Foged har ikke noget med forskningen fra Oxford University at gøre, men hun har læst den meddelelse, som er kommet fra universitet, og den videnskabelige artikel, der ligger bag.

Forskningsresultatet er offentliggjort som et såkaldt preprint i The Lancet.

Resultatet stammer fra en løbende analyse af data fra 17.000 forsøgspersoner, som deltog i det kliniske studie, der ligger til grund for godkendelsen af AstraZenecas vaccine i EU og Storbritannien.

Forsøgspersonerne kommer fra Storbritannien, Sydafrika og Brasilien.

I den nye analyse har forskerne kigget på tilfælde af COVID-19 i patientpopulationen frem til 7. december. Forsøgsdeltagerne er siden indlemmelsen i det kliniske forsøg blevet undersøgt for COVID-19 én gang om ugen.

I alt har 332 personer fået en diagnose med COVID-19, og her står det meget klart, at tiden mellem de to vaccinestik har afgørende betydning for risikoen for at blive smittet med coronavirus.

Beskyttelse allerede 22 dage efter første stik

Når vaccinerne gives med mindre end seks uger mellem de to doser, beskytter vaccinen kun 54,9 pct. af de vaccinerede, men det tal stiger til 82,4 pct., når vaccinerne gives med 12 uger eller mere imellem hver.

Noget tyder på, at lige for den her vaccine har det andet stik ikke den store betydning for den beskyttende effekt

Camilla Foged, professor, Institut for Farmaci, Københavns Universitet

»Disse nye data understøtter de politiske anbefalinger for 12 uger mellem vaccinestik som den optimale tilgang i forhold til at udrulle vaccinen. Data forsikrer os også om, at de vaccinerede er beskyttet fra dag 22 efter blot én enkelt dosis af vaccinen,« fortæller den ledende forsker bag studiet, professor Andrew Pollard fra Oxford Vaccine Trial, i en pressemeddelelse på universitetets hjemmeside.

Camilla Foged uddyber, at resultatet stemmer fint overens med det, som man ser ved blandt andet vaccinen fra Johnson & Johnson, som også giver god beskyttelse allerede efter ét stik.

»Meget tyder på, at det første stik giver klart det meste af den beskyttende effekt, mens det andet stik forøger antistofresponset og formentlig har en betydning for langvarig beskyttelse,« siger hun.

Dette er på linje med det, som man ser med andre vacciner, eksempelvis vacciner mod influenza, ebola og malaria.

Vaccine reducerer smitte mellem mennesker

Analysen peger i sin helhed på, at intervallet mellem to vaccinestik har stor betydning for den beskyttende effekt.

Derudover viser analysen, at vaccinen fra AstraZeneca ser ud til at kunne reducere smitte mellem mennesker med 67 pct. allerede efter første stik.

Det kan potentielt være lige så vigtigt som vaccinens faktiske beskyttelse mod sygdomsforløb, da reduktion af smitte kan få pandemien på tilbagetog. Camilla Foged er positiv.

»Noget tyder på, at lige for den her vaccine har det andet stik ikke den store betydning for den beskyttende effekt. Det betyder, at når vi skal til at bruge den i Danmark, kan man med fordel overveje at vaccinere flere med den første dosis, og så holde lidt igen med den anden dosis, så vi hurtigere kan få vaccineret folk og få noget beskyttelse,« siger Camilla Foged.

Hun pointerer dog også, at der fortsat er nogle mangler i den information, som er kommet ud om vaccinen fra AstraZeneca.

Blandt andet er vaccinen ikke er testet på tilstrækkeligt mange ældre over 65 år, til at det er muligt at vurdere, hvor effektiv den er for dem. Det betyder, at lande som Sverige, Polen, Tyskland, Østrig, Belgien og Frankrig har besluttet ikke at godkende vaccinen til denne befolkningsgruppe.

»Vi venter stadig på at få at vide fra Sundhedsstyrelsen, hvem vi vil bruge denne vaccine på i Danmark, og med hvilket interval mellem stikkene,« siger hun.

Forskerne fra Oxford håber, at de inden for de kommende dage også kan fremlægge data, der viser vaccinens effekt på de nye varianter af coronavirus, som er dukket op inden for den seneste tid.

Det er forventningen, at resultaterne vil flugte med det, som er set med andre vacciner mod coronavirus – altså, at vaccinen beskytter, men kan være en smule svagere mod nogle mutationer.

Skriv kommentar