»Mere samarbejde er vejen frem, for jeg tror ikke, vi får hverken flere operationslejer eller kirurger, så vi er nødt til at udnytte dem, vi har, bedst muligt. Det gælder også på tværs af sygehuse, selvom det ofte er dér, der kan være en hurdle, vi skal over. Vi skal udnytte den kapacitet, vi har, også selvom det betyder, at der er en patient eller kirurg, der får lidt længere rejsetid,« siger cheflæge på ortopædkirurgisk afdeling i Næstved Henrik Vilsner.Foto: Region Sjælland

Samarbejde gav kortere ventetid på knæoperation På Næstved Sygehus havde ortopædkirurgisk afdeling ledige operationslejer, mens kirurgerne på Nykøbing F. Sygehus havde ledige hænder, så de to cheflæger gik sammen om at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det medførte kortere ventetid og nye tanker om fremtidig fleksibilitet.

Ved at flytte patienter og kirurger 60 km mod nord til Næstved Sygehus fik Nykøbing F. Sygehus skåret fire uger af ventetiden på knæalloplastik og nedbragt én af de mange pukler i efterdønningerne på COVID-19-pandemien.

Først blev planlagte operationer aflyst under pandemien, så kom først sygeplejerskestrejken og siden afvikling af ophobet ferie, der alt sammen betød, at der flere steder manglede ledige operationslejer, da produktiviteten skulle op i gear igen. Ét af de steder var på Ortopædkirurgisk Afdeling på Nykøbing F. Sygehus, og det gik ud over patienterne.

»På grund af vakancer på operationsgangen kom vi til at mangle operationslejer, og elektive patienter, der var planlagt til operation, blev akutte i ventetiden,« siger cheflæge Nanna Salling.

Jeg stod i den situation, at jeg skulle til at overveje at lukke operationslejer for at skabe et bedre flow for patienterne. Vi havde måske 16-18 ugers ventetid på udredning og kun fire ugers ventetid på operation.

Henrik Vilsner, cheflæge, ortopædkirurgisk afdeling i Næstved

Hun var nødt til at tænke på alternative løsninger, hvis den udvikling skulle vendes.

»Jeg ringede til Næstved for at høre, om de ikke ville hjælpe en lille smule, og det ville de heldigvis gerne,« siger Nanna Salling.

I praksis har det betydet, at to kirurger ansat på Nykøbing F. Sygehus har haft en række operationsdage på Næstved Sygehus som frivilligt ekstraarbejde. I alt 16 patienter har fået foretaget en knæalloplastik, og ventelisten er blevet fire uger kortere.

Det omvendte problem

På ortopædkirurgisk afdeling i Næstved havde de fået sat blus på operationslejerne, men haltede bagud med forundersøgelserne. Det betød, at patienter ofte ventede længe på en forundersøgelse, men hurtigt derefter blev indkaldt til operation. Nogle gange så hurtigt, at patienterne sagde nej, fordi det gav dem for kort til tid at forberede praktiske tiltag som fri fra arbejde og børnepasning.

»Jeg stod i den situation, at jeg skulle til at overveje at lukke operationslejer for at skabe et bedre flow for patienterne. Vi havde måske 16-18 ugers ventetid på udredning og kun fire ugers ventetid på operation, og det var uhensigtsmæssigt i forhold til både patientrettigheder og planlægning af patientforløb. Så jeg ville gerne have ventetiden på udredning nedbragt, og det passede fint med at låne de lejer ud,« siger cheflæge på afdelingen i Næstved Henrik Vilsner.

Han fremhæver den regionale fællesvisitation, der allerede fordeler patienterne mellem de fire ortopædkirurgiske afdelinger.

»Det betyder, at vi allerede taler sammen, hvis der er udfordringer, som påvirker visitationerne. Så hvis en afdeling nu er ramt af sygdom hos fodkirurgerne, men har ledige tider hos hoftekirurgerne, kan vi hjælpe hinanden med at løse det. I virkeligheden er det her samarbejde bare en videreudvikling af det,« siger Henrik Vilsner.

Udveksling af læring

Selvom de to cheflæger betragter hinanden som kolleger og arbejder inden for samme region, så viste forsøget, at de havde havde nogle afgørende forskelle i patientforløbene, de måske kunne lære af.

»Man kan altid blive klogere, og vi opdagede, at selvom slutresultatet er det samme, så greb vi patientinformationen forskelligt an,« siger Henrik Vilsner.

På Nykøbing F. Sygehus bliver patienten indkaldt til en særlig ‘klargøringsdag’ mellem forsamtalen og operationsdagen, hvor patienterne taler med anæstesilæger og fysioterapeuter, får taget røntgenbilleder, blodprøver og påbegyndt journal. I Næstved slår man tingene mere sammen, og en medicinstuderende står for at lave indlæggelsesjournalen.

»Sådan en lille forskel har stor betydning, og det har været en øjenåbner for os. Måske er der nogle elementer, vi kan rykke frem i forløbet og tage allerede omkring forundersøgelsen. Det kan være med til at gøre det nemmere at planlægge og prioritere patienten for dem, der planlægger operationerne,« siger Nanna Salling.

De to kirurger, der har været på tur til Næstved, har også taget noget med sig hjem.

Mere samarbejde er vejen frem, for jeg tror ikke, vi får hverken flere operationslejer eller kirurger, så vi er nødt til at udnytte dem, vi har, bedst muligt. Det gælder også på tværs af sygehuse.

Henrik Vilsner, cheflæge, ortopædkirurgisk afdeling i Næstved

»Fordi de kun har planlagte operationer i Næstved, hvor vi også har de akutte, oplevede de en anden stemning. De kunne godt li’ måden at passe arbejdet på, og der har vi fået øjnene endnu mere op for de små forstyrrelser i hverdagen, der griber ind i at arbejde effektivt,« siger Nanna Salling.

Mere fleksibel fremtid

Samarbejdet mellem de to afdelinger har været et forsøg, der ikke er formaliseret, men noget tyder på, at det ikke bliver sidste gang.

»Mere samarbejde er vejen frem, for jeg tror ikke, vi får hverken flere operationslejer eller kirurger, så vi er nødt til at udnytte dem, vi har, bedst muligt. Det gælder også på tværs af sygehuse, selvom det ofte er dér, der kan være en hurdle, vi skal over. Vi skal udnytte den kapacitet, vi har, også selvom det betyder, at der er en patient eller kirurg, der får lidt længere rejsetid. Personligt ønsker jeg mig mere af det, fordi det kommer patienterne til gode,« siger Henrik Vilsner.

På Nykøbing F. Sygehus er cheflæge Nanna Salling også optaget af samarbejder, der tjener patienterne, men hun savner regional opbakning.

»Det kræver også en fleksibilitet i systemet, og vi har netop fået at vide, at vi ikke længere kan ansøge eksterne midler til at aflønne personale og få afviklet pukler. Fremadrettet skal afdelingerne selv finde pengene, og selvom Henrik er en god kollega, så er det meget at forvente, at han skal kigge dybt i sin egen afdelings budget for at hjælpe vores afdeling,« siger Nanna Salling.

»Vi vil gerne samarbejde, men hvis alle de involverede afdelinger lige fra røntgen til biokemisk skal sidde og regne på, om budgettet kan gå op, hvis de hjælper nogle andre, så bliver det for kompliceret. Hvis man gerne vil have, at vi arbejder på tværs for patienternes skyld, skal man overveje de økonomiske incitamentsstrukturer.«

Skriv kommentar