»Når politikere først begynder at bestille prøve i vores navn uden vores samtykke, er vi ude på en farlig glidebane. Coronaprøver er én ting, men jeg har kun fantasi nok til at tænke, hvad det ellers vil kunne ende med som eksempelvis bestilling af recepter eller undersøgelser,« siger praktiserende læge Anette Skadborg.

Sundhedsministeriet afviser at have handlet ulovligt efter politianmeldelser: En særlig løsning i en ekstraordinær situation PLO og ministeriet har haft et ‘konstruktivt’ møde, efter blandt andre praktiserende læge Anette Skadborg har politianmeldt Sundhedsministeriet for at bestille coronaprøver med deres autorisation. Ministeriet afviser at have overtrådt loven, mens professor i sundhedsret er uenig.

Det var en »særlig løsning i en ekstraordinær situation«, da Sundhedsministeriet i sidste uge brugte de praktiserende lægers autorisation til at bestille coronatest til alle danskere. 

Det fremgår af en fælles udmelding fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og PLO, efter de mødtes i sidste uge.

»Sundheds- og ældreministeren anerkender fuldt ud, at løsningen har givet anledning til bekymring og spørgsmål hos de praktiserende læger. Det er en særlig løsning i en særlig tid og ikke en metode, som ministeriet fremover vil benytte,« står der. 

Udmeldingen kommer, efter at parterne i sidste uge mødtes, da flere praktiserende læger har politianmeldt Sundhedsministeriet for dokumentfalsk. 

Anmeldelserne skete efter, at regeringen gjorde det muligt for alle danskere at blive testet for COVID-19. Testene blev bestilt med de praktiserende lægers autorisation uden deres samtykke, og det mødte kritik.

Glæde hos PLO
PLO-formand Christian Freitag glæder sig over, at Sundhedsministeriet har taget kritikken til sig og har forstået alvorligheden i at rekvirere test på vegne af landets praktiserende læger efter deres »konstruktive« møde.

»Jeg er glad for, at en skidt sag er endt med, at vi nu kan sige, at det skal vi afholde os fra i fremtiden. Det er centralt, at den enkelte læge er ansvarlig for sine patienter, og det er ikke muligt, hvis myndighederne går ind og bestiller test uden vores viden,« siger han. 

Sagen handler om en principiel problemstilling om, hvad der er politiske beslutninger, og hvad der er lægefaglige, mener Christian Freitag. 

Politikerne er i deres folkevalgte ret til at træffe beslutninger, men når de bruger vores lægeidentitet uden vores viden og accept, er det kritisabelt.

Christian Freitag, PLO-formand

»Politikerne er i deres folkevalgte ret til at træffe beslutninger, men når de bruger vores lægeidentitet uden vores viden og accept, er det kritisabelt. Det er en glidebane, når myndigheder bruger vores autorisation uden vores viden eller accept, fordi det kan underminere den enkelte læges virke,« siger han.

Politianmeldelser gælder fortsat
En af de praktiserende læger, der i sidste uge anmeldte Sundhedsministeriet til politiet er Anette Skadborg, der har klinik i Bredsten Lægehus. Hun har anmeldt ministeriet for dokumentfalsk i ca. 3800 individuelle tilfælde, fremgår det af politianmeldelsen. 

Anette Skadborg glæder sig over, at det ikke er en metode, som ministeriet fremover vil benytte, men mener, at der er sket en skade.

»Det er væsentligt, at ministeriet slår fast, at det ikke vil ske fremover, for det er et overgreb på os læger og en farlig glidebane at bevæge sig ud på. Jeg har kun fantasi nok til at tænke, hvad fremgangsmåden ellers kan bruges til, så jeg håber, at ministeriet mener det,« siger hun. 

Udmeldingen om, at det er en ekstraordinær løsning får ikke Anette Skadborg til at trække sin politianmeldelse tilbage. Hun mener fortsat, at ministeriet har handlet ulovligt ved at bruge hendes autorisation uden hendes viden.

»Det er et klart overgreb på os læger, som ikke er lovligt. Ministeriet har overskredet en grænse, som jeg aldrig havde forestillet mig, at det ville overskride, og det giver en bekymring for fremtiden,« siger hun og fortsætter:

»Èn ting er coronaprøver, men noget andet er, hvis politikere fremover vil kunne bestille prøver og undersøgelser, som vi ikke har givet samtykke til. Derfor er det så vigtigt, at der bliver sat en streg i sandet.«

Anette Skadborg understreger samtidig, at hendes formål med anmeldelsen har været at skabe opmærksomhed på problemet og ikke nødvendigvis at optage en række retssager.

»Ministeriet har handlet ulovligt«
Dagens Medicin har henvendt sig til Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få svar på anklagerne om ulovligheder, hvorfor de praktiserende ikke er blevet hørt før, og hvordan ministeren vil sikre, at det ikke sker igen. 

Ministeren har ikke haft mulighed til at stille op til interview, men afviser i en mail til Dagens Medicin, at der har været tale om ulovligheder. 

»Det har været en praktisk anordning, at den praktiserende læge er teknisk rekvirent og dermed også modtager af prøvesvaret,« skriver Sundhedsministeriet. 

Ministeriet oplyser, at rekvireringerne af coronaprøver er markeret i systemet, så de ikke kan forveksles med bestillinger, som de praktiserende læger selv har lavet. 

»Grundlaget for testning i TestCenter Danmark er, at det ikke sker på lægefagligt indikation og med et behandlingsmæssigt formål som sådan, men som led i overvågning og generel smitteforebyggelse med hjemmel i sundhedslovens § 222 (SSI’s myndighedsopgaver),« skriver ministeriet til Dagens Medicin. 

Når det ikke har stået i loven på det pågældende tidspunkt, er det min vurdering, at ministeriet har handlet ulovligt – også selvom der udstedes bekendtgørelser bagefter.

Helle Bødker Madsen, professor i sundhedsret på Aarhus Universitet

Efter mødet med PLO i sidste uge, oplyste Sundhedsministeriet, at der hurtigst muligt ville blive udstedt en bekendtgørelse, som præciserer dette.

Den går dog ikke ifølge Helle Bødker Madsen, der er professor i sundhedsret på Aarhus Universitet. Hun mener, at sundhedsministeriet har handlet ulovligt, da det brugte lægers autorisation uden deres samtykke. 

»Når det ikke har stået i loven på det pågældende tidspunkt, er det min vurdering, at ministeriet har handlet ulovligt – også selvom der udstedes bekendtgørelser bagefter,« siger hun. 

Skriv kommentar