Ballonbehandling af hjertepatienters forkalkede kranspulsårer har vist sin duelighed. Behandlingen er veletableret og laves i stort antal på landets fem hjertecentre. Og nu er tiden kommet til at brede behandlingen ud til flere afdelinger, mener kardiologerne på en række regionssygehuse: Der skal oprettes en række satellitafdelinger, som kan lave ballonudvidelser på de regionssygehuse, der allerede i dag laver forundersøgelser af hjertepatienter med de såkaldte koronararteriografier (kag). Det drejer sig om Herning, Viborg, Vejle og Esbjerg – samt Roskilde, der netop er begyndt at foretage elektiv ballonbehandling som satellit til Rigshospitalets hjertecenter.
På kardiologisk afdeling på Regionssygehuset i Herning er specialeansvarlig overlæge Dorthe Dals-gaard mere end villig til at lade afdelingen gå i gang med at lave ballonudvidelser. Afdelingen har de senere år lavet over 10.000 kag’er – i 2008 var antallet 1.300. Sundhedsstyrelsen anbefaler minimum 1.200 kag-undersøgelser om året på en hjerteafdeling, som fungerer som pci-satellit.
»Hvorfor sende de ikke-akutte blodproppatienter videre til Skejby, når vi alligevel har dem på lejet for at få lavet en kag? Vi vil kunne løfte opgaven,« siger Dorthe Dalsgaard.
Tid og transport
Hvis kag-undersøgelsen viser en behandlingskrævende forsnævring i hjertets kranspulsårer, kan der spares tid og transport, hvis der laves en ballonudvidelse med det samme. Både kag og ballonudvidelse kan foretages gennem det samme kateter. Når kardiologen allerede har lagt et kateter ind gennem pulsåren i lysken og videre via hovedpulsåren til hjertets kranspulsårer, kan den samme adgang bruges til at foretage en såkaldt ad hoc-ballonudvidelse.
Afdelingen i Herning har allerede sonderet terrænet efter en chef for en eventuel kommende pci-satellit.
Viborg er helt klar
Dorthe Dalsgaards chefkollega i Viborg, Per Dahl Christensen, melder sig som repræsentant for koret af interesserede hjerteafdelinger, som gerne vil i gang med ballonudvidelser. Hjerteafdelingen i Viborg har netop investeret otte mio. kr. i renoveringen af to røntgenrum, som bruges til kag, pacemakerimplantationer og, hvis det står til Per Dahl Christensen, i fremtiden også ballonbehandling.
»Vi har nu Region Midtjyllands mest moderne røntgenrum. Nu vil vi via sygehus- og regionsledelserne søge Sundhedsstyrelsen om at lave planlagte ballonudvidelser,« siger Per Dahl Christensen. Viborg gik i sin tid i gang med at lave kag’er som en satellitfunktion til hjertecentret på Aalborg Sygehus og lavede dengang en aftale om at sende en af Viborg-kardiologerne på oplæring i ballonbehandling i Aalborg.
»Vi har fortsat en mand i Aalborg to-tre dage om måneden. Det skal vi selv dække ind økonomisk, men vi ser det som en investering i fremtiden,« siger Per Dahl Christensen, der siger, at ønsket om at lave ballonudvidelser handler om faglig udvikling.
»Incitamentet for en decentralisering er ikke kapacitetsproblemer på hjertecentrene. Behovet er faldende, og centrene mener, de har masser af kapacitet,« siger han.
Antallet af ballonudvidelser på danske hjertepatienter er svagt faldende i øjeblikket – fra ca. 9.700 i 2006 til ca. 8.600 sidste år.
Roskilde gav bolden op
Når kardiologerne i bl.a. Herning og Viborg nu vejrer morgenluft, skyldes det, at hjerteafdelingen på Roskilde Sygehus sidste år fik Sundhedsstyrelsens accept til at lave planlagte ballonudvidelser, som en satellitfunktion til Rigshospitalets hjertecenter. De kardiologer, der laver behandlingen i Roskilde, er oplært på Rigshospitalet.
Specialeansvarlig overlæge for kardiologien på Roskilde Sygehus, Gunnar Jensen, er på linje med Per Dahl Christensen i sin argumentation for en decentralisering af ballonudvidelserne:
»Det handler i høj grad også om at sprede den faglige udvikling ud fra hjertecentrene til regionssygehusene, til gavn for patienterne, og samtidig aflaste hjertecentrene, så de kan forbedre behandlingen af de subakutte blodproppatienter,« mener Gunnar Jensen.
På Vejle Sygehus har kardiologerne i 11 år lavet kag’er, som en satellitfunktion til Skejby Sygehus. Afdelingen har de seneste syv år været interesseret i at udvide undersøgelserne med ballonbehandling, og det ønske er usvækket, siger ledende overlæge Anne Sejr Knudsen.
Kristian Korsgaard Thomsen, ledende overlæge på hjerteafdelingen i Esbjerg, mener også, at tiden snart er moden til at oprette en ballonsatellit i den jyske del af Region Syddanmark.
»Vi har en god samarbejdspartner i Odense Universitetshospital, som i adskillige år har givet udtryk for, at de vil støtte en decentralisering. Ved at samle de patienter, der i dag går til det private Hjertecenter Varde og de patienter, Vejle sender ud af regionen til Skejby, er der også plads til at lave en satellit, uden at det går ud over Odense Universitetshospital. Det vil styrke det kardiologiske miljø i regionen,« siger Kristian Korsgaard Thomsen. Afdelingen i Esbjerg har allerede to overlæger uddannet til at kunne lave ballonudvidelse.
Kardiologformand er positiv
Diskussionen blandt kardiologer for og imod en decentralisering af ballonudvidelser fra hjertecentre til satellitafdelinger er i høj grad præget af, hvor man arbejder – om det er på et hjertecenter eller på en kag-satellit på et regionssygehus. Men formanden for Dansk Cardiologisk Selskab, professor Hans Erik Bøtker, hjerteafdelingen på Skejby Sygehus – landets største ’balloncenter’ – stiller sig positiv over for at diskutere decentralisering.
»Jeg tror, at vi i de kommende år vil se et stigende pres for at få en pci-satellit i Jylland. Der skal være en rimelig balance, så vi fortsat kan fastholde det samme høje niveau og ikke fjerner grundlaget for hjertecentre med høj kapacitet,« siger Hans Erik Bøtker.
Han erkender, at afstande og praktiske problemer med at få de akutte blodproppatienter frem til ballonudvidelse på hjertecentrene inden for de anbefalede maksimalt to timer kan tale for at tage skridtet fuldt ud og tillade pci – også akut – på et regionssygehuse.
»Hvis afstanden er argumentet, mener jeg, at man skal tage skridtet fuldt ud og indføre akut pci på et strategisk velplaceret regionssygehus, ud over på de nuværende hjertecentre. Men jeg mangler endnu at se, at den forbedrede præhospitale indsats, som allerede er etableret og som planlægges udbygget, ikke opfylder dette behov. Et nyt pci-center med akut funktion skal have et højt volumen for at sikre både kvalitet og effektiv ressourceudnyttelse. Samtidig tror jeg også, at en udvikling, som betyder en ny satellit, vil betyde lukning af nogle af de nuværende kag-satellitter,« mener Hans Erik Bøtker.