Kaospiloter på Aarhus Universitetshospital.

Yngre læger udfordrer ældre læger Et usædvanligt samarbejde mellem kaospiloter og Aarhus Universitetshospital har hjulpet yngre læger til at udfordre kommunikationsvejene og den hierarkiske opbygning blandt ældre læger.

En håndfuld kaospiloter går bogstaveligt talt stuegang med de yngre læger på Aarhus Universitetshospital. Med projektet ’Yngre læger på banen’ forsøger en gruppe kaospiloter sammen med ledelsen på de involverede afdelinger at gøre op med det gamle hierarki og skabe nye tankemønstre hos unge såvel som erfarne læger.

For mange yngre læger kan det være svært at kritisere en afdeling, man lige er begyndt på. Der hersker et dogme om, at den ældre læge ved bedst, og den yngre læge er kommet for at lære. Derfor kan det være svært for nye læger at komme med konstruktiv kritik eller tilføre afdelingerne noget nyt.

Infusion af friske øjne

Derfor stillede Peter Ott, ledende overlæge på medicinsk afdeling V på Aarhus Universitetshospital, sin afdeling til rådighed, da Kaospiloternes præsenterede projektet ’Yngre læger på banen’. Han mener, at yngre læger udgør et potentiale, der ikke bliver tilstrækkeligt udnyttet blandt andet på grund af hierarkiet på afdelingerne.

»Opbygningen herinde er hierarkisk, men det udelukker jo ikke, at når vi kigger på, hvordan dagen skal organiseres, kan det komme fra friske øjne. Og med yngre læger har vi en vedvarende infusion af friske øjne på afdelingen, som vi bør benytte os af.

Peter Ott, ledende overlæge,Medicinsk afdeling V, Aarhus Universitetshospital

»Opbygningen herinde er hierarkisk, men det udelukker jo ikke, at når vi kigger på, hvordan dagen skal organiseres, kan det komme fra friske øjne. Og med yngre læger har vi en vedvarende infusion af friske øjne på afdelingen, som vi bør benytte os af,« siger han.

Yngre læger har den fordel, at de kommer rundt på mange afdelinger, hvor de ser, hvor forskelligt ting bliver gjort. Og det var den forventning, der gjorde, at Peter Ott ønskede at få de yngre læger på banen.

Kristina Rokkones Asdahl er en af de yngre læger, der har deltaget i projektet. Hun syntes, at projektet lød spændende, da hun heller ikke mente, at man som ny læge på en afdeling blev opfordret til at tænke nyt, kreativt og ikke mindst innovativt.

»Kaospiloten har været god til at holde mig fast på de ideer, jeg havde og at stille kritiske spørgsmål til mine ideer. Alle tiltagene var mine ideer, men det var kaospiloten, der var katalysatoren,« siger hun.

For kaospilot Anders Wyke har det også været et succesfuldt, men udfordrende projekt. »Vi skulle finde ud af, hvordan denne form for hverdagsinnovation kunne passe sammen med lægegerningen,« siger han.

Potentielle ledere

Projektet, der tilbage i 2015 blev søsat på Universitetshospitalets Øre-, næse-, halsafdeling, blev også modtaget med kyshånd fra afdelingens ledelse. Det har givet dem mulighed for let at kunne spotte, hvem af de yngre læger der potentielt kan indgå i ledelsen. Kaospiloterne opfordrer de nye læger til at melde sig på banen og komme med nye ideer og input under stuegang, til morgenkonferencer og endda i frokostrummet.

Ledelse inden for lægeverdenen er ifølge Anders Wyke et karrierevalg, der normalt ikke er det mest populære blandt nyudklækkede læger.

»Der er stor mangel på ledere, og der er ikke prestige for ledelse i sundhedsvæsenet,« siger han.

Det er en holdning, der skal ændres, hvis det står til ham.

Kristina Rokkones Asdahl er også optimistisk omkring i ideen om at blive en del af ledelsen en dag.

»Det er et stort spring at gå ledervejen, når man er så ung, men der er blevet plantet et frø, der begynder at spire,« siger hun.

Stor succes

Siden 2015 har projektet udviklet sig til at være en stor succes, der har vist sig at virke og har skabt begejstring. Ledelsen på afdelingerne har brugt de yngre læger som en ressource til at få ændret og optimeret afdelingernes systemer.

Den store succes, der har givet de nyuddannede læger mulighed for at skubbe frygtløst til både arbejdsgange, traditioner og hierarkier ser ud til at være kommet for at blive. Derfor videreudvikles det fortsat, og ambitionerne er store.

»Det burde være måden alle afdelinger arbejder med nye læger. Projektet skal blive overflødigt,« siger Anders Wyke.

Skriv kommentar