Da coronavirussen sidste forår først begyndte at trille, derefter rulle og siden nærmest buldrede hen over landet, fik den også konsekvenser for den store gruppe af læger i videreuddannelse. Men pandemien ramte forskelligt, alt efter hvor lægerne var i deres videreuddannelsesforløb, og hvilket speciale de var i. »Nogle har været fuldstændigt uberørt af det her, men for andre har det været nødvendigt med fleksibilitet,« forklarer Claus Malta Nielsen, overlæge i Sundhedsstyrelsen og medlem i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse....

»Vi har længe kigget på, hvad der ikke må gå galt, og det skal vi fortsat. Men hvad har vi fået foræret?« Som sekretariatschef i Videreuddannelsesregion Nord har Mads Skipper stået midt i coronastormens konsekvenser for læger i videreuddannelse. Her fortæller han om, hvordan han og kollegerne i starten mest var optaget af brandslukning, men at spørgsmålet om, hvad man i uddannelsessammenhæng kan lære af pandemien, nu har meldt sig.
Skriv en kommentar
Formand for uddannelsesudvalg: Det handler om kompetencerne Cæcilie Trier Sønderskov har to kasketter på. Udover selv at være i gang med sin hoveduddannelse i pædiatri på Holbæk Sygehus, er hun også formand for Uddannelsesudvalget i Yngre Læger. Især i den sidste rolle er hun bekymret for coronatidens videreuddannelse.
Skriv en kommentar
Fra håndholdte dispensationer til ny medicinsk pædagogik Sundhedsstyrelsen har været dybt involveret i håndteringen af coronakrisen. Både med hensyn til at få uddannelseslægerne helskindet gennem deres forløb, men også som ansvarlig for en række af de kurser, lægerne skal bestå, forklarer overlæge Claus Malta Nielsen.
Skriv en kommentar
Hjertelæge: Hvorfor skal der stadig være to meter mellem vaccinerede læger? Efterhånden som frontpersonalet på hospitalerne vaccineres, skulle man tro, at der kunne slækkes på coronarestriktionerne, men nej. Det går især udover læger under uddannelse, mener overlæge.
Skriv en kommentar
De heldige KBU-læger Efter seks måneder på Sygehus Sønderjylland begyndte de to unge læger Anne Sofie Friis Andersen og Arbnor Gashi for kort tid siden på almen praksis-delen af deres KBU-forløb i henholdsvis Tinglev og Sønderborg.
Skriv en kommentar
Coronaen stjal Bjarke Kryger og Sygehus Sønderjyllands lokkemad Bjarke Kryger, uddannelsesansvarlig overlæge på Sygehus Sønderjylland, er træt af COVID-19. Han frygter, at den kan gøre det endnu sværere at lokke læger til det syddanske grænseland. Ikke så meget på grund af selve uddannelsen, men på grund af de sociale aspekter.
Skriv en kommentar
Nedlukningen af sundhedsvæsenet har haft konsekvenser for folkesundheden Selv om aktiviteten på vitale områder som diagnostik og behandling af kræft- og hjerte-kar-sygdomme er på vej tilbage til normalt niveau, frygter regionerne nu, at nedlukningen af sundhedsvæsenet har haft alvorlige konsekvenser for folkesundheden.
Skriv en kommentar
Kønsroller præger stadig specialevalg Læger, der er født med henholdsvis et eller to X-kromosomer, har tendens til at gå traditionelle veje, når de vælger speciale. Groft sagt går mænd efter status, mens kvinderne vil udøve omsorg. Hvad betyder det?
Skriv en kommentar
Trods tredje bølge sover Lars Østergaard godt om natten Der er en helt anden ro over forberedelserne til den anden COVID-19-vinter i Danmark på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hvis blot coronavirus opfører sig nogenlunde som i de første bølger, har ledende overlæge Lars Østergaard nemlig erfaringen at trække på, når det kommer til planlægning, behandling og arbejdsmiljø.
Skriv en kommentar
»Jobbet som direktør i SSI er en bouillonterning af alt, hvad jeg tidligere har beskæftiget mig med som læge og forsker« For et halvt år siden tiltrådte Henrik Ullum som direktør for Statens Serum Institut, og siden har han skullet vænne sig til livet som embedsmand i mediernes spotlight. Det har været hårdt, men det hele værd, når han ind imellem politik, økonomi og jura stadig har tid til fagligt nørderi.
Skriv en kommentarInspektorordningen: Kontrol og udvikling skal gå hånd i hånd For at sikre, at uddannelsesmiljøet for læger og tandlæger lever op til målene, får afdelinger regelmæssigt besøg af Sundhedsstyrelsens inspektorordning. Lægeforeningen efterlyser flere kontrolbesøg, større ambitioner på udviklingsområdet og bedre udnyttelse af den indsamlede viden.
Skriv en kommentar