Da coronavirussen sidste forår først begyndte at trille, derefter rulle og siden nærmest buldrede hen over landet, fik den også konsekvenser for den store gruppe af læger i videreuddannelse. Men pandemien ramte forskelligt, alt efter hvor lægerne var i deres videreuddannelsesforløb, og hvilket speciale de var i. »Nogle har været fuldstændigt uberørt af det her, men for andre har det været nødvendigt med fleksibilitet,« forklarer Claus Malta Nielsen, overlæge i Sundhedsstyrelsen og medlem i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse....

»Vi har længe kigget på, hvad der ikke må gå galt, og det skal vi fortsat. Men hvad har vi fået foræret?« Som sekretariatschef i Videreuddannelsesregion Nord har Mads Skipper stået midt i coronastormens konsekvenser for læger i videreuddannelse. Her fortæller han om, hvordan han og kollegerne i starten mest var optaget af brandslukning, men at spørgsmålet om, hvad man i uddannelsessammenhæng kan lære af pandemien, nu har meldt sig.
Skriv en kommentar
Formand for uddannelsesudvalg: Det handler om kompetencerne Cæcilie Trier Sønderskov har to kasketter på. Udover selv at være i gang med sin hoveduddannelse i pædiatri på Holbæk Sygehus, er hun også formand for Uddannelsesudvalget i Yngre Læger. Især i den sidste rolle er hun bekymret for coronatidens videreuddannelse.
Skriv en kommentar
Fra håndholdte dispensationer til ny medicinsk pædagogik Sundhedsstyrelsen har været dybt involveret i håndteringen af coronakrisen. Både med hensyn til at få uddannelseslægerne helskindet gennem deres forløb, men også som ansvarlig for en række af de kurser, lægerne skal bestå, forklarer overlæge Claus Malta Nielsen.
Skriv en kommentar
Hjertelæge: Hvorfor skal der stadig være to meter mellem vaccinerede læger? Efterhånden som frontpersonalet på hospitalerne vaccineres, skulle man tro, at der kunne slækkes på coronarestriktionerne, men nej. Det går især udover læger under uddannelse, mener overlæge.
Skriv en kommentar
De heldige KBU-læger Efter seks måneder på Sygehus Sønderjylland begyndte de to unge læger Anne Sofie Friis Andersen og Arbnor Gashi for kort tid siden på almen praksis-delen af deres KBU-forløb i henholdsvis Tinglev og Sønderborg.
Skriv en kommentar
Coronaen stjal Bjarke Kryger og Sygehus Sønderjyllands lokkemad Bjarke Kryger, uddannelsesansvarlig overlæge på Sygehus Sønderjylland, er træt af COVID-19. Han frygter, at den kan gøre det endnu sværere at lokke læger til det syddanske grænseland. Ikke så meget på grund af selve uddannelsen, men på grund af de sociale aspekter.
Skriv en kommentar
Det forsømte coronaforår Coronapandemiens ankomst i foråret risikerede at gå hårdt ud over uddannelseslægerne i almen praksis. Mange har fået deres ophold i sektoren udsat eller beskåret. Ingen bliver dog forsinket i deres uddannelsesforløb, men der er stadig et efterslæb at indhente.
Skriv en kommentar
Nedlukningen af sundhedsvæsenet har haft konsekvenser for folkesundheden Selv om aktiviteten på vitale områder som diagnostik og behandling af kræft- og hjerte-kar-sygdomme er på vej tilbage til normalt niveau, frygter regionerne nu, at nedlukningen af sundhedsvæsenet har haft alvorlige konsekvenser for folkesundheden.
Skriv en kommentar
Følgerne af lægefagets feminisering De seneste årtiers markante kønsskifte i lægefaget medfører en del ændringer på hospitaler og i almen praksis. Især kvindelige læger ønsker sig i stigende grad deltid, de er mere stressede end deres mandlige kolleger, og udenlandske studier tyder på, at deres måde at være læge på adskiller sig fra mændenes.
Skriv en kommentar
Hvorfor skal det være så svært at blive læge i provinsen? Yngre læger klandres ofte for ikke at ville tage uddannelsesstillinger i provinsen. Men nogle vil faktisk gerne, de kan bare ikke. For selv om sygehuse i landets randområder har massive problemer med at rekruttere, er videreuddannelsen organiseret som et forhindringsløb, der i mange tilfælde tvinger lægerne væk fra periferien.
1 kommentar
Læger frygter for konsekvenser af kritiske ytringer Frygt for repressalier får mange læger til at lægge bånd på sig selv og undlade at ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, som Dagens Medicin står bag. Det er særligt kritisk i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under stort pres, lyder det fra professor i sundhedsledelse.
Skriv en kommentar