Unge svenske læger vil arbejde på deltid

SVERIGE: 62 pct. af de kommende familielæger foretrækker at arbejde på deltid. Det viser en ny undersøgelse fra Svensk Förening för Allmänmedicin, som er en søsterorganisation til Dansk Selskab for Almen Medicin.

Undersøgelsen bygger på en enquete blandt 325 læger, der er under uddannelse til speciallæge i almen medicin. Det svarer til hver tredje uddannelsessøgende læge i almen medicin.

Den viser, at flertallet af lægerne foretrækker en arbejdstid på 75 pct. af fuld tid. Kun 31 pct. ønsker et fuldtidsarbejde, mens fem pct. helst vil arbejde på halv tid. Endelig er der de to pct., der gerne vil arbejde længere end fuld tid.

Resultatet bør få konsekvenser for bemandingen i almen praksis, siger Robert Kristiansson, der har lavet undersøgelsen, og som er i gang med speciallægeuddannelsen.

»Undersøgelsen viser, at der er en ny generation af familielæger på vej, som er interesseret i arbejdet, men som ikke ønsker at slide døgnet rundt. Det bør man tage højde for ved at oprette flere stillinger,« siger han.

60 pct. af deltagerne i undersøgelsen er kvinder, og 80 pct. har børn.

Undersøgelsen omfatter også de kommende speciallægers holdning til uddannelsen, og den viser, at der er udbredt tilfredshed med den teoretiske uddannelse, men de savner direkte supervision fra speciallægerne.

40 pct. har mindre end en times superviseret arbejde om ugen. Robert Kristiansson peger til sammenligning på, at en kommende kirurg opererer sammen med en overlæge 10-20 timer om ugen.

Ole Felsby

Skriv kommentar