Træthed hos ældre kan være tegn på svækkelse

Når ellers velfungerende ældre mennesker føler sig trætte ved daglig færden, kan det være et tegn på, at en alvorlig svækkelse er ved at indtræde. I mange tilfælde kan træthed være en stærkere markør for, at der er ?noget i vejen? end diagnose på en alvorlig sygdom ved en lægeundersøgelse.

Det er en af hovedkonklusionerne i en doktordisputats af lektor Kirsten Avlund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Disputatsen bygger på tre store undersøgelser af gamle mennesker i Danmark, Sverige og Finland.

?Træthed kan være et tegn på sygdom, som i de tidlige stadier ikke altid kan opfanges ved en lægeundersøgelse. Men trætheden kan også være en konsekvens af aldersrelaterede fysiologiske og biologiske ændringer som ikke skyldes sygdom, f.eks. i muskelfunktion og hjertefunktion,? siger erapeut, ph.d. og lektor Kirsten Avlund i en pressemeddelelse.

Disputatsen peger på, at sociale faktorer har stor betydning for at klare sig godt i alderdommen: Gamle mennesker, der har gode materielle levevilkår og stærke sociale relationer har større chance for at undgå svækkelse og afhængighed af hjælp til højt op i alderen.

Kirsten Avlund anbefaler, at både de gamle mennesker selv og personale i social- og sundhedssektoren er opmærksomme på træthed som et tidligt tegn på en truende svækkelse.

Kirsten Avlund forsvarer sin disputats 25. juni på Panum Instituttet.

Nicolai Döllner

Skriv kommentar