Tidspressede praktiserende læger kan med fordel uddelegere flere opgaver til sygeplejersker.
Alligevel bliver sygeplejerskerne stort set ignoreret i forslaget til den nye praksisplan i Region Hovedstaden, mener Dansk Sygeplejeråd, som i et høringssvar opfordrer til, at faggruppen bliver inddraget mere i planerne for almen praksis.
»Der er en forventning om, at vi får det nære sundhedsvæsen til at fungere optimalt. I den forbindelse er kliniksygeplejerskerne ret væsentlige. Derfor har vi en forventning om, at vi bliver inddraget i den færdige praksisplan. Indtil videre er sygeplejerskerne stort set ikke nævnt,« siger Vibeke Westh, formand for Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.
Ifølge Vibeke Westh kan sundhedsvæsenet blive langt mere effektivt, hvis lægernes samarbejde med andre faggrupper – deriblandt sygeplejersker – bliver sat mere i system.
»Det er ikke fordi, der ikke er god vilje fra de praktiserende læger, men systemet er på nogle områder bygget op, så vi ikke kan bruge vores kompetencer og samarbejde så meget, som vi gerne vil,« siger Vibeke Westh.
Dansk Sygeplejeråd foreslår blandt andet en model, hvor sygehuse kan udlåne sygeplejersker med specialviden for eksempel inden for hjerte-, svangre- og børneområdet til almen praksis.
Derudover kan Region Hovedstaden med fordel se nærmere på muligheden for at specialuddanne sygeplejersker, så de kan overtage en større del af ansvaret for en voksende gruppe kronikeres behandling og pleje.
»I en række andre lande arbejder man med modeller, hvor advanced nurse practioners (specialuddannede sygeplejersker; red.) arbejder som bindeled mellem læger og sygehuse i forhold til patienter med kroniske sygdomme. Det kan være sygeplejersker, som opsøger eksempelvis KOL-patienter i deres hjem og hjælper dem med at håndtere livet som kroniker. Erfaringer fra udlandet viser, at man med sådan en model kan forhindre indlæggelser og øge patienternes tilfredshed,« siger Vibeke Westh.
Per Seerup (S), formand for Region Hovedstadens Sundhedskoordinationsudvalg, afviser, at regionen ignorerer faggruppen.
»Jeg ser det som positivt, at en sundhedsfaglig gruppe kommer med idéer til praksisplanen og supplerer med yderligere viden, så vi kan gøre den bedre. Det er absolut ikke vores ønske at udelukke sygeplejerskerne, det er jo derfor, vi giver mulighed for at indgive høringssvar. Alle høringssvarene bliver inddraget og vurderet, inden vi vedtager den endelige plan,« siger Per Seerup.
Per Seerup er enig med Dansk Sygeplejeråd i, at der er behov for at styrke det tværsektorielle samarbejde mellem praktiserende læger og andre faggrupper.
»Når vi gerne vil have lægerne til at tage sig af flere opgaver, kræver det, at vi øger deres mulighed for at samarbejde med andre faggrupper deriblandt sygeplejersker, for almen praksis har helt klart brug for at uddelegere opgaver: Jeg har hørt om læger, der arbejder 65 timer om ugen, og selvom jeg ikke kan blande mig i deres arbejdstid, da de er selvstændigt erhvervsdrivende, synes jeg ikke sådan en arbejdstid er ønskelig – heller ikke for patienterne,« siger Per Seerup.
Den færdige praksisplan for almen praksis i Region Hovedstaden forventes at blive vedtaget på et møde i praksisplanudvalget den 11. december.