»Det er et meget interessant resultat, som også er yderst klinisk relevant, hvis vi gerne vil hjælpe vores patienter til det bedst mulige liv efter et kræftforløb,« siger Lena Saltbæk.

Sygeplejersker er nok bedst til at stå for opfølgningsforløb efter brystkræft Livskvaliteten bliver bedre, og frygten for tilbagefald bliver mindre, når man erstatter klassisk opfølgning efter brystkræft bestående af rutinekontroller hos lægen med et sygeplejerskeledet opfølgningsprogram baseret på self-management, opsporing af symptomer med patient-rapporterede oplysninger og sygeplejerske-navigation. Man bør måle et åbent opfølgningsforløb op imod et opfølgningsforløb med sygeplejersker, siger overlæge.

I mange år har læger helt naturligt stået for opfølgningen på patienter efter behandling for brystkræft. Mange kvinder har dog givet udtryk for, at de ikke har følt sig hverken set eller hørt i disse opfølgningsforløb, ligesom der sjældent bliver fundet tilbagefald ved de rutinemæssige kontrolbesøg. På den baggrund lavede forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Onkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital en undersøgelse af, om det kunne gavne patienterne at have en anden slags opfølgningsforløb, som var drevet af sygeplejersker, og...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement