Sundhedsstyrelsen genovervejer udskældte KOL-anbefalinger Massiv kritik af regeringen, Danske Regioner og KL’s lungeudspil, der udkom i december, får nu Sundhedsstyrelsen til at nedsætte en gruppe, der skal revurdere dele af anbefalingerne.

Efter en lang debat har Sundhedsstyrelsen valgt igen at se på dele af de anbefalinger, der ligger til grund for den lungesatsning til 250 mio kr, som regeringen, Danske Regioner og KL udgav i december.

Udspillet blev mødt af massiv kritik fra blandt andre praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen, fordi han ikke mente, at der var evidens for, at indsatsen ville betyde, at der ville komme færre rygere. Og den debat, det siden affødte, fik i fredags direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm til at erkende, at de nye anbefalinger vedrørende målgruppen for spirometri ikke var klare og velbegrundede.

Det skrev han i en debat på Altinget, hvor der yderligere stod:

»Det er i sidste ende mit ansvar. Det må vi gøre bedre. Vi inddrager fagfolk, og så må vi vel få set grundigt på evidensen,« stod der i hans kommentar.

Kirsten Hansen, som er konstitueret sektionsleder i enhed for planlægning i Sundhedsstyrelsen uddyber over for Dagens Medicin den udmelding.

»Vi vil snarest muligt nedsætte en mindre gruppe med relevante fagfolk udpeget af de faglige selskaber, som sammen med os skal se på evidensgrundlaget for målgruppen for tidlig opsporing,« siger Kirsten Hansen.

Dagens Medicin: Skulle man ikke have gjort det, inden man kom med anbefalingerne:

»Jo, og det har vi også gjort i den arbejdsgruppe, der var nedsat i forbindelse med regeringens forløbsplaner og lungesatsning i det hele taget. Det er en bredt sammensat arbejdsgruppe, og det er den gruppe, der har rådgivet os i forbindelse med anbefalingerne,« siger Kirsten Hansen.

DM: Har de så ikke været gode nok, hvis man er nødt til at nedsætte en ny arbejdsgruppe?

»Arbejdsgruppens opgave har været at se på udvalgt litteratur. Nu kan vi så se, at de anbefalinger, vi har om målgruppen, ikke fremstår klare og velbegrundede, og det er det vi tager handling på nu,« siger Kirsten Hansen.

Thomas Birk Kristiansen kalder det en solstrålehistorie, at Sundhedsstyrelsen har besluttet at se på anbefalingerne igen:

»Det er godt for de lungesyge med symptomer, som vi kan gøre mere for, men også for det offentliges pengepung. Det er godt for mange ting,« siger Thomas Birk Kristiansen og fortsætter:

»Hvis man sætter et stort maskineri på benene, hvor man ønsker, at en mio danskere skal undersøges hvert andet år, så skal man have noget godt at tilbyde dem, og det havde man ikke i denne sag. Jeg vil meget gerne være med til at sætte store programmer på benene, hvis der er noget godt at tilbyde danskerne, ellers er der kun tale om signalpolitik,« siger han.

Thomas Birk Kristiansen kritiserede især, at der blev sat penge af, som skulle føre til tidligere opdagelse af KOL ved hjælp af diagnostisk spirometri.

»Jeg vil gerne have, at vi bruger penge, på dem der er syge. Vi skal bare ændre fokus for denne indsats, så vi bruger penge på dem, vi kan gøre noget for. Det er ikke nok, at man sætter en ressourcekrævende indsats på benene for at finde disse mennesker, hvis det eneste man gør, er at sige, at de er syge og derefter ikke har noget godt at tilbyde dem. Man har lavet undersøgelser, der viser, at der ikke er noget, der tyder på, at rygestopbehandling versus rygestopbehandling plus spirometri ikke får flere til at holde op,« siger Thomas Birk Kristiansen og fortsætter:

»Jeg er sikker på, at hvis vi brugte alle pengene på dem, der var syge, kunne vi få meget mere gavn ud af det. Og det er egentlig det, der er min mission. Vi skal bruge ressourcerne ordentligt, især i en tid hvor de er knappe,« siger Thomas Birk Kristiansen.

Skriv kommentar