Ved seglcelleanæmi er de røde blodcellers evne til at ændre form påvirket. Netop evnen til at ændre form er en vigtig biologisk funktion, både når det kommer til de røde blodcellers mulighed for at komme rundt i kroppen og helt ud i de små blodkar, men også når de røde blodceller skal gennem miltens filtre. Nu viser et nyt forskningsresultat, at ved seglcelleanæmi resulterer de røde blodcellers manglende elasticitet i, at milten stopper til. Det påvirker både miltens størrelse og...

Her er årets danske tophistorier fra ASH Danske forskere havde flere mundtlige præsentationer på årets kongres for American Society of Hematology. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante forskningsresultater fra dansk hånd, og der var både nyt inden for CLL, lymfomer og MPN-sygdomme.
Skriv en kommentar
ASH: Kunstig intelligens kan støtte hæmatologer i behandlingsvalg til CLL-patienter Mange variabler spiller ind i, hvad der vil være den bedste behandling til individuelle patienter med kronisk lymfatisk leukæmi. Kunstig intelligens kan hitte hoved og hale i variablerne og pege på, hvem der er i høj risiko for alvorlige bivirkninger ved den givne behandling, og hvem der er i lav risiko viser dansk forskning præsenteret på ASH.
Skriv en kommentar
Opfølgning på GLOW-studiet: Større indsigt i optimal behandlingsstrategi ved CLL Behandling af IGHV-muteret eller IGHV-umuteret kronisk lymfatisk leukæmi med enten ibrutinib plus venetoclax eller klorambucil plus obinutuzumab kommer med hver deres aftryk på sammenhængene mellem minimal restsygdom og progressionsfri overlevelse. Det viser en opfølgning på GLOW-studiet, der præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Dansk forskning viste sig flot frem på årets store hæmatologiske kongres På årets store kongres for American Society of Hematology blev der fremlagt data fra flere store danske studier. Med resultaterne er vi ikke kun blevet klogere på en række hæmatologiske sygdomme, men også hvordan de skal behandles.
Skriv en kommentar
Hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom kan ligge bag blødningstendens af ukendt årsag Forskere har karakteriseret en gruppe danske patienter med blødningstendens af ukendt årsag og peger på, at denne patientgruppe for en stor dels vedkommende opfylder kriterierne for at have hypermobil subtype af Ehler-Danlos syndrom. Resultatet kan pege i retning af fremtidige behandlingsforsøg, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sådan går det danske lymfompatienter efter behandling med bispecifikke antistoffer I Danmark er 131 patienter med B-celle lymfom behandlet med bispecifikke antistoffer i forsøgsøjemed. Nyt studie viser, hvor effektiv behandlingen er, og hvor få bivirkninger den kommer med.
Skriv en kommentarDette var højdepunkterne på første dag af årets største hæmatologikongres Seglcelleanæmi og profylaktisk behandling af børn med blødersygdom var i fokus på første dag af den årlige kongres for American Society of Hematology.
Skriv en kommentar
Sådan ser fremtiden ud for patienter med tilfældigt opdaget trombocytopeni Forskere har kortlagt, hvordan det går personer, der tilfældigt får opdaget, at de har trombocytopeni, uden at de har symptomer. Spørgsmålet er, hvilke personer der har gavn af at påbegynde udredning, siger forsker.
Skriv en kommentar
Venetoclax bør foretrækkes over klorambucil til bestemt CLL-patientgruppe Omkostningseffektivitetsanalyse af de bedste behandlinger til patienter med kronisk lymfatisk leukæmi peger på, at det også kan betale sig at tilbyde venetoclax plus obinutuzumab frem for klorambucil plus obinutuzumab som førstelinjebehandling til patienter uden del17p/TP53-mutation. Analysen er præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger symptombyrden ved behandling af MPN-sygdomme Myeloproliferative neoplasier (MPN-sygdomme) kommer ofte med høj symptombyrde, der kraftigt kan påvirke livskvaliteten hos patienterne. Nu har danske forskere kortlagt, hvordan forskellige behandlinger påvirker symptombyrden i den ene eller anden retning.
Skriv en kommentarDe største internationale nyheder fra de første dage på årets ASH Det er muligvis ikke nødvendigt med en stram diæt før autolog stamcelletransplantation, viser ny forskning på årets kongres for American Society of Hematology, og så ser ibrutinib ud til at kunne erstatte netop stamcelletransplantation som førstelinjebehandling til patienter med mantlecellelymfom.
Skriv en kommentar