Det er med stor interesse og til tider lige så stor undren at læse artiklerne omkring opgaveglidning i Dagens Medicin. I nr. 24/09 er det mit speciale – ortopædkirurgien – som står for skud i en artikel ’Læger bruger arbejdsdag på at holde patienters ben i en vinkel’ om to reservelæger, der synes, de ofte spilder tiden. Der er ingen tvivl om, at nogle opgaver kan flyttes til andre faggrupper, men jeg synes, at man som læge skal holde sig...

Har du tænkt over, hvordan du kan spille andre sundhedsaktører bedre? Hvis vi skal blive bedre til at håndtere arbejdet på tværs af sektorer og afdelinger, så kræver det, at man også tænker på de andre aktører i samarbejdet. Hvad har de brug for? Og hvordan skal jeg formulere mig og agere, så de andre har lyst til at hjælpe mig?
Skriv en kommentar
Hvad OPUS kan lære af FACT Behandlingsparadigmet i psykiatrien er skiftet fra et fokus på klinisk recovery til personlig recovery, siden OPUS-modellen blev udviklet i 1990’erne. Derfor er det bekymrende, at bestyrelsen i Dansk Psykiatrisk Selskab retter hård kritik mod den ambulante FACT-model, der netop har fokus på patientens behov for at komme sig og fungere i civilsamfundet, skriver Casper Westergaard, overlæge, Region Hovedstadens Psykiatri.
Skriv en kommentar
Hvorfor skal vi være sunde? I New Zealand praktiserer man et sundhedsbegreb, hvor sundhed ikke kun er behandling og fravær af sygdom, men også er trivsel og tilfredshed med livet for borgerne. I Danmark er trivsel for regeringen og mange andre lig med korte ventelister og et robust sygehusvæsen, så vi kan komme hurtigt tilbage på jobbet og bidrage til produktiviteten, skriver client director i Lead Agency, Peter Stendal.
1 kommentar
Kan vi gøre livet lettere for pollenallergikere og samtidig øge produktiviteten i samfundet? Pollenallergi er en stærkt underbehandlet kronisk sygdom i immunsystemet, som giver nedsat livskvalitet og tabt produktivitet i samfundet. Der findes effektiv behandling, men mange allergikere med moderat til svær pollenallergi får ikke adgang til den rette diagnose og behandling på grund af diagnostiske og behandlingsmæssige flaskehalse, skriver overlæge Ole Hilberg og praktiserende læge Morten Hovgaard-Sveen..
1 kommentar
Sæt sygehusafdelingerne fri Regeringens akutplan rummer desværre intet konkret om den dræbende overbureaukratisering, som ødelægger arbejdsglæden, og som stjæler de fagprofessionelles tid fra patientkontakten, skriver Gunnar Lose.
Skriv en kommentar
Kære EU-Kommission – tænk jer godt om Der er meget på spil, når EU-Kommissionen fremlægger dens forslag til revision af den generelle farmaceutiske lovgivning, samt lovgivningen om lægemidler til børn og til sjældne sygdomme. Forslagene kommer i forlængelse af EU-Kommissionens tidligere udmeldte lægemiddelstrategi for Europa. De forventes at blive frigivet inden udgangen af marts 2023.
Skriv en kommentar
Under radaren: De oversete med autismespektrum-forstyrrelse (ASF) Samlet set anbefaler vi, at der skal gøres en indsats for at øge viden og fjerne fordomme om autisme og med et specielt fokus hos kvinder. Det er vigtigt, at man både som alment praktiserende læge, praktiserende psykiater og i hospitalspsykiatrien lytter til patienten og tænker autisme ind i de diagnostiske screeninger.
1 kommentar
Cannabisbaseret smertebehandling kan stadigvæk ikke anbefales Der er ikke sket en blåstempling af cannabisbaseret medicin til smertebehandling. Med den aktuelt foreliggende viden udgør cannabisbaseret medicin ikke et sikkert og effektivt behandlingstilbud, der kan supplere godkendt smertestillende medicin.
1 kommentar
Ældre patienter ofres i effektivitetens navn Ældre ender for ofte i krydspres mellem forpinte hospitalsafdelinger og almen praksis. Systemet er blevet alt, alt for bureaukratisk og uigennemskueligt, skriver Mia Gall Grandahl.
2 kommentarer
Flere hundrede liv kan reddes hvert år – og vi kan starte i morgen Danmark har nordisk rekord både i antal lungekræft og de dårligste resultater for overlevelse. Det kan let ændres, uden det koster ekstra.
Skriv en kommentar
Replik til Schloss: Regionspolitikerne er ved at miste tålmodigheden Mange regionspolitikere og sundhedsansatte er dødtrætte af regeringspartierne, der ikke vil holde, hvad de lover, skriver Marianne Frederik (Ø).
Skriv en kommentar