Lisbeth Lintz
Foto: Claus Boesen

Regioner har sat prop i overlæge-ansættelser Efter en årrække med solid vækst i antallet af overlæger, har Danske Regioner gjort en indsats for at begrænse antallet af de bekostelige overlæger. Overlægeforeningen bekymrer sig ikke over antal, men formand Lisbeth Lintz er ikke vild med metoden.

Siden august forrige år er der blevet 80 færre overlæger i de Danmark. Fra 5.501 overlæger i april 2017 til 5.421 i april måned i år. Og det skyldes en aktiv indsats fra de danske regioner.

Fra 1. januar forrige år blev regionerne enige om at indføre en regel, der betyder, at man mindst skal have været speciallæge i fem år, før en forfremmelse til overlæge kan komme på tale.

Danske Regioner har ellers i en årrække gået hårdt ind i kampen om at tiltrække de dyre læger, og det udviklede sig nærmest til en konkurrence mellem de enkelte regioner, forklarede formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til fyens.dk forrige år.

»Vi må erkende, at vi rundt omkring på sygehusene har brugt overlægetitlen og den medfølgende løn som et instrument til at rekruttere. På den måde har de enkelte regioner konkurreret med hinanden,« lød det fra Stephanie Lose.

Kompetencer skal drive ansættelser

Hos Overlægeforeningen er formand Lisbeth Lintz ikke begejstret for regionernes regel om, at det kræver fem års anciennitet som speciallæge, før overlægetitlen kan komme på tale. Det faldende antal overlæger bekymrer ikke formanden, men i hendes øjne bør det være kompetencer, der afgører en læges stillingsbetegnelse – ikke tiden siden endt uddannelse.

»Det afgørende for os er egentlig ikke, om der bliver lidt flere eller færre overlæger, end der er i forvejen. Altafgørende er, at man ansættes i overensstemmelse med de kompetencer man har. Fremfor at en tilfældig tidsregel afgører, hvilken ansættelse man skal have,« siger hun og uddyber:

»Så hvis man eksempelvis ansætter folk til at være afsnitsansvarlig for intensivafdelingen, må man sige, at så har man et ledelsesansvar for intensivafdeling, og så er det jo blevet vurderet, at man har kompetencerne tilsvarende til at blive ansat i en overlægestilling. Og så forventer vi naturligvis, at man ansætter folk som overlæger – fuldstændigt uafhængigt af, hvor længe man har været speciallæge.«

Løntunge læger skabte lønfest

Gennemsnitslønnen for en overlæge lyder på knap 90.000 kr. i måneden, mens en afdelingslæge kan læse lige over 73.000 kr. på lønsedlen hver måned. Netop på grund af de høje lønninger medførte kampen om overlægerne en regulær lønfest i de regionerne.

Derfor har regionerne fra begyndelsen af 2017 taget konsekvensen og luget ud blandt overlægerne. Det samlede antal af speciallæger har dog fortsat udviklingen med en stigning på 124 speciallæger fra april 2017 til april i år, hvor der samlet var 8.643 speciallæger i Danmark.

Særligt blandt de billigere afdelingslæger har væksten taget til, siden regionerne begyndte at begrænse tilstrømningen af overlæger. I løbet af året fra april 2017 til samme tid i år har regionerne ansat 235 afdelingslæger. Dermed er antallet af afdelingslæger siden regionernes nye regelsæt steget med 12 pct. på bare 12 måneder.

I de fem år frem mod 2017 voksede antallet af overlæger stødt fra 4.617 i 2012 til de 5.501 i april 2017. En stigning på 19 pct., men allerede fra april til august forrige år begyndte regionernes indsats at vise sig. Over de fire måneder faldt antallet minimalt, og den udvikling er altså fortsat ind i 2018.

Lægeansættelser sættes fri til januar

Udover reglen om mindst fem års anciennitet som speciallæge før overlægetjansen fastfrøs regionerne også antallet af speciallæger på landets tre største sygehuse – Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.

Dét tiltag udsprang bl.a. af, at der opleves store rekrutteringsproblemer i blandt den resterende del af sygehusene og hospitalerne. Lisbeth Lintz anerkender fuldt ud rekrutteringsvanskeligheder, men igen er hun ikke enig i løsningsmodellen.

»Det er selvfølgelig på ingen måde en regel, vi kan bakke op om. Vores mening er naturligvis, at der skal ansættes det antal speciallæger, som der er behov for. Reelt burde man løse problemet ved at få videreuddannet det antal læger til speciallæger, der er brug for,« siger formanden for Overlægeforeningen.

Begge tiltag fra Danske Regioner er sat til at udløbe 1. januar 2019, hvor der altså igen kan ansættes speciallæger på de store universitetshospitaler og overlæger med mindre end fem år som speciallæge på bagen.

Skriv kommentar