Flere specialiserede enheder og mere forskning er nøglen til at sikre kvaliteten i Region Sjællands sygehusvæsen, så patienterne ikke flygter til København. Et nyt udspil til en specialeplan for den fremtidige sygehusstruktur i regionen lægger op til lukning af mindre sygehuse og en satsning på færre henholdsvis specialiserede og akutte sygehuse.
I udspillet fra Region Sjælland er der opstillet tre modeller, som hver især vil få vidt forskellige betydninger for, hvilke sygehuse og specialer, der bliver satset på. Ifølge Lars Onsberg Henriksen, kvalitetsdirektør i Region Sjælland, er det nu op til de ansatte på sygehusene, borgere og politikere at komme med deres tilbagemeldinger, før en sygehusplan bliver endeligt vedtaget til sommer.
Specialer skal samles
»Vi har lavet en beskrivelse af forudsætningerne for at drive sygehus i Region Sjælland. Modellerne er en anskueliggørelse af, hvordan en struktur kunne se ud, hvis vi skal forbedre kvaliteten i sundhedsvæsenet. I henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger indebærer det bl.a., at man skal samle specialer og de akutte patienter på færre sygehuse,« siger Lars Onsberg Henriksen.
I den proces vil Kalundborg, Ringsted, Fakse og Nakskov sygehuse sandsynligvis lide samme skæbne som Korsør og Nykøbing Sjælland, der allerede er på vej til at lukke. Ringsted Sygehus afdeling for brystkirurgi skal kobles til de øvrige kræftafdelinger, og så er spørgsmålet, om den tilbageværende ortopædkirurgiske afdeling får lov at bestå som en elektiv klinik eller også skal flyttes. Afhængigt af den endelige model, som bliver valgt, vil flere sygehuse stå i samme dilemma og risikerer at skulle lukke eller blive kraftigt reduceret i antallet af afdelinger.
Færre akutenheder
I model a og b holder regionen sig til Sundhedsstyrelsens anbefalede minimumsgrænse for, hvor stort et patientgrundlag et sygehus med akutfunktion skal have. I model c er der lagt op til flere akutenheder ud fra den betragtning, at regionens geografi også kræver, at der bliver taget hensyn til borgernes behov for åbne skadestuer i nærområdet. Uanset model lægger Region Sjælland op til at bevare de åbne skadestuer, mens der fortsat skal være fødeafdelinger på tre eller fire sygehuse.
Ifølge Lægekredsforeningens formand for Region Sjælland, Carl Johan Erichsen, er det for tidligt at lægge sig fast på, hvor specialerne med fordel kan lægges. Han afventer en vurdering fra repræsentanterne for de enkelte specialer i lægekredsforeningen. Carl Johan Erichsen kalder dog model a for spændende, men har svært ved at se, at man kan isolere borgerne på Falster og Lolland uden et akutsygehus i Nykøbing Falster. Model b betegner han som en sammenblanding af mange hensyn, mens model c vil gå imod det, som er intentionen med en ny sygehusstruktur, mener han.
»De geografiske afstande er imod os, men for at kunne leve op til krav om kvalitet og tilstrækkelig volumen skal der være mindst seks specialer for hver akutenhed, og det vil koste for mange ressourcer at bemande alle afdelingerne døgnet rundt, hvis vi bevarer seks akutenheder. Samtidig tilgodeser modellen ikke, at vi har speciallægemangel,« siger Carl Johan Erichsen.
Hold skansen
Regionen er i gang med at samle kræftbehandlingen på to sygehuse, og den udvikling lægger regionen ifølge Lars Onsberg Henriksen op til at fortsætte. Samtidig er det en central del af regionens debat-oplæg, at der skal satses på specialiserede enheder i første omgang stråleterapi og kardiologi så alle komplicerede behandlinger ikke havner i Region Hovedstaden.
»Der er allerede afsat flere midler til forskning inden for sundhedsområdet i budgettet for 2007, og hvis man formår at samle nogle af lægerne i specialerne, mener vi sagtens, at man kan udvikle forskningen på sygehusene i regionen. Det er samtidig en forudsætning for at kunne rekruttere læger i fremtiden,« siger Lars Onsberg Henriksen.
Køge ligner en vinder
Selv om det er for tidligt at udpege en egentlig vinder, vil Køge Sygehus sandsynligvis gå styrket ud af spillet om den nye sygehusstruktur. Køge Sygehus er regionens nyeste fra 1989, er nemt tilgængeligt fra de fleste steder i regionen og har gode muligheder for at bygge til. Derfor peger sundhedsøkonom ved DSI Institut for Sundhedsvæsen Jacob Kjellberg på, at Køge Sygehus sammen med Roskilde Sygehus sandsynligvis vil spille en fremtrædende rolle i den endelige sygehusplan.
»Køge og Roskilde sygehuse er de mest moderne sygehuse i regionen, og derfor er det ud fra en økonomisk betragtning oplagt, at de skal holde skansen ind mod København, så patienterne ikke flygter til hovedstadsområdet,« siger Jakob Kjellberg.
Jonas Gamrath Rasmussen