Pigers hjerner klarer tidlig fødsel bedre

For tidligt fødte drenge har senere i barndommen større afvigelser i hjernens udvikling end for tidligt fødte piger. Det viser en amerikansk undersøgelse af otteårige børn, som blev født efter ca. 28 uger af svangerskabet. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Pediatrics.

Man har hidtil ikke vidst, hvorfor for tidligt fødte drenge oftere end for tidligt fødte piger har problemer med sproglig udvikling og klarer sig dårligere i skolen og i sociale sammenhænge. I en amerikansk undersøgelse har forskerne sammenlignet hjernevolumen hos for tidligt fødte otteårige og hos jævnaldrende født efter et normalt svangerskabsforløb.

Ved MR-scanning af 65 for tidligt fødte børn og en kontrolgruppe på 31 børn kunne forskerne fastslå, at volumen af både såkaldt hvid og grå substans i visse områder af hjernen var reduceret hos de for tidligt fødte. Undersøgelsen viste også, at de for tidligt fødte piger havde bevaret en større del af hjernens hvide substans end drengene. Det er ifølge forskerne aldrig påvist tidligere.

Forskerne undersøgte også, hvilke dele af hjernernes hvide substans der var mest påvirket. Hos drengene fandtes ofte afvigelser i tindingelapperne, som er vigtige for den sproglige udvikling. Andre ramte dele af hjernen var områder af betydning for følelser, opmærksomhed og læsning. Forskerne mener, at både genetiske og hormonelle faktorer kan ligge bag kønsforskellene.

Journal of Pediatrics 2004; 145: 242-49

Niels-Bjørn Albinus

Skriv kommentar