Nyt studie skal finde svar på gåden om mandlig infertilitet
»Ved at undersøge 5.000 mænd, der ikke kan få børn, håber vi at finde svar på gåden om mandlig infertilitet,« siger Niels Jørgensen, overlæge på Afdeling for Vækst & Reproduktion på Rigshospitalet om det nye studie.

Nyt studie skal finde svar på gåden om mandlig infertilitet Stort studie skal undersøge 5.000 danske og svenske mænd for at blive klogere på årsagerne til mandlig infertilitet. Op mod hvert fjerde danske par kæmper med at blive forældre og i en tredjedel af tilfældene, skyldes det mandlig infertilitet.

4 ud af 10 unge, danske mænd, der ellers er sunde og raske, har så dårlig sædkvalitet, at det ikke er en selvfølge, at de vil være i stand til at blive far. Et nyt, stort studie skal forsøge at kortlægge årsagerne til mandlig infertilitet.

Fars Dag (lørdag 5. juni, red.) er en god anledning til at øge bevidstheden om området og dermed øge både mænds og kvinders chancer for at få børn, hvis de ønsker det

Niels Jørgensen, overlæge, Afdeling for Vækst & Reproduktion, Rigshospitalet

»Ved at undersøge 5.000 mænd, der ikke kan få børn, håber vi at finde svar på gåden om mandlig infertilitet,« siger Niels Jørgensen, overlæge på Afdeling for Vækst & Reproduktion på Rigshospitalet, i en pressemeddelelse.

ReproUnion, der er et dansk-svensk samarbejde om reproduktiv medicin, vil undersøge 5.000 mænd og oprette et unikt infertilitetsregister og en omfattende biobank kaldet RUBIC (ReproUnion Biobank og Infertilitetskohorte). Halvdelen af mændene i studiet vil være fra Danmark, den anden halvdel fra Sverige.

Infertilitet hos mænd spiller også ind

Det er kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen, men også mænds faldende sædkvalitet spiller en rolle i, hvorfor flere og flere par har problemer med infertilitet.

»De fleste ved, at kvindens fertilitet falder med alderen, og i dag kommer hvert tiende barn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling/IVF. Ofte gives behandlingerne på baggrund af et problem hos manden, hvor hans manglende fertilitet skyldes grundlæggende problemer med sædkvaliteten,« siger Niels Jørgensen.

Både mænd og kvinder er blevet ældre, når de ønsker at starte familie, og selvom mænd bevarer frugtbarheden i en højere alder, risikerer de altså stadig at få problemer. Problemet med mandlig infertilitet får langt fra lige så stor opmærksomhed som dets kvindelige modstykke, og derfor er mange slet ikke bevidst om det.

Sædkvalitet bør undersøges i tidlig alder

»Kendskabet til mandlig fertilitet er lavt, så Fars Dag (lørdag 5. juni, red.) er en god anledning til at øge bevidstheden om området og dermed øge både mænds og kvinders chancer for at få børn, hvis de ønsker det. Det er en god idé for mænd at få undersøgt deres sædkvalitet allerede i en ung alder. Hvis det viser sig, at en mand har nedsat evne til at få børn, kan han og en eventuel partner søge hjælp i god tid. Det vil give flere mænd og par en større chance for at få børn,« siger Niels Jørgensen.

På internationalt plan er antallet af sædceller hos en gennemsnitlig mand faldet med 50 pct. over de seneste 40 år. Situationen er så alvorlig, at WHO beskriver den som et globalt folkesundhedsspørgsmål.

Skriv kommentar