Nyt håb for alle med dårlig ryg

Det lysner nu for tusindvis af danskere, som kæmper med voldsomme rygsmerter. Danske forskere har fået gennembrud på flere fronter, og mange patienter kan nu få behandling uden operation.

Det gælder bl.a. patienter med diskusprolaps. Her viser forskning fra Rygcenter Fyn i Ringe og erfaringer fra Nordjylland, at antallet af operationer kan reduceres kraftigt, hvis patienterne holder smerterne ud i starten og i stedet bliver tilbudt bestemte rygøvelser, vejledning og omsorg i behandlingen.

»Vi har haft succes med grundig oplysning til patienterne, så de lærer nogle gode rygøvelser til at lindre smerterne i hverdagen,« siger Hanne Albert, som er seniorforsker på Rygcenter Fyn i Ringe.

I Nordjylland er det på syv år lykkedes at halvere antallet af operationer for diskusprolaps ved tidligt at tilbyde rygpatienter behandling på to særlige rygcentre.

Her har erfaringer vist, at især de første 6-12 uger er vigtige for at komme de mange sygedage til livs, og at det er muligt at hjælpe langt størstedelen af rygpatienterne, selvom deres smerter kan virke uudholdelige i begyndelsen.

Der er også hjælp at hente for de mange danskere, som ikke kan få sat en diagnose på deres rygsmerter.

Ved hjælp af såkaldte mr-scanninger har forskere fra Rygcenter Fyn fundet frem til, at 30 pct. af alle rygsmerter skyldes særlige forandringer i ryggen.

Resultaterne giver håb om at behandle en større andel af rygpatienterne, og det får forskerne til at anbefale scanninger af op mod 250.000 danskere med langvarige ryglidelser.

Jonas Gamrath Rasmussen

Skriv kommentar