Flere end 100 praktiserende læger er klar til at vaccinere i Nordjylland
81-årige Jahn Errol Jensen har lagt sin stok og er klar til at modtage en vaccine mod COVID-19. Han bor i Kaas og blev kørt til Brovst af et familiemedlem. 148 ældre borgere ventes at modtage vaccinen i Jammerbugt Kommune i dag.Foto: Region Nordjylland

Flere end 100 praktiserende læger er klar til at vaccinere i Nordjylland Flere end hver tredje praktiserende læge i Region Nordjylland har meldt sig på banen til at vaccinere borgere i vaccineplanens næste fase, der officielt begynder i dag. I Jammerbugt Kommune skal 148 borgere efter planen vaccineres.

Brovst Hallen i Jammerbugt Kommune udgør onsdag formiddag rammerne om det officielle startskud i Region Nordjylland for den næste fase af den nationale vaccineplan.

Flere end 100 læger har meldt sig på banen, hvilket svarer til mere end hver tredje læge i regionen. Det er langt flere, end der er behov for, og det er jo rigtig glædeligt, at så mange kolleger bakker op

Charlotte Lønskov Jensen, formand, PLO-Nordjylland

Her er 148 borgere over 65 år, der bor i eget hjem, men modtager praktisk hjælp og personlig pleje, booket ind til en vaccinationstid i løbet af onsdagen, oplyser Jammerbugt Kommune til Dagens Medicin, mens der sideløbende også vaccineres i Rebild Kommune under knap så megen mediebevågenhed.

Kan mønstre læger i alle nordjyske kommuner

Ligesom på plejehjemmene bliver det en praktiserende læge eller lægehusets personale, der får til opgave at vaccinere borgerne i Nordjylland – og det tilbud har mange praktiserende læger valgt at tage imod. 

»Kort efter vi indgik den nye aftale med Region Nordjylland, skrev vi rundt til lægerne i de enkelte kommuner og forklarede, hvad den nye opgave går ud på, hvor mange hænder vi skal bruge og i hvilke tidsrum,« siger Charlotte Lønskov Jensen, formand for de praktiserende læger i Region Nordjylland.

Og siden er henvendelserne fra kolleger tikket ind i indbakken i en lind strøm. 

»Mere end 100 læger har meldt sig på banen, hvilket svarer til mere end hver tredje læge i regionen. Det er langt flere, end der er behov for, og det er jo rigtig glædeligt, at så mange kolleger bakker op. Vi kan mønstre læger i alle 11 kommuner,« siger Charlotte Lønskov Jensen.

Skiftede vaccinestrategi i ellevte time

Umiddelbart lå det ellers ikke i kortene, at de nordjyske praktiserende læger også skulle indtage en central rolle i den nye fase af vaccineudrulningen, som de har gjort det på plejehjemmene. 

Men som Dagens Medicin skrev i går, valgte Region Nordjylland at ændre sin vaccinestrategi i ellevte time på baggrund af erfaringer fra sidste uge. 

I stedet for fem centrale vaccinationscentre i regionen er det besluttet at oprette 22 vaccinationssteder ude i kommunerne, og alle nordjyske borgere i målgruppen ventes at være blevet tilbudt en vaccination senest på mandag 18. januar.

Og den strategi møder opbakning hos lægerne. 

»De nære tilbud giver mening for mange ældre borgere. Transportafstanden bliver kortere, og selvom det ikke nødvendigvis er borgerens egen læge, der ender med at vaccinere, har mange et tilhørsforhold til kommunen,« siger Charlotte Lønskov Jensen, der ved siden af sit fagpolitiske arbejde selv er praktiserende læge i Nibe. 

Læs også:

Praktiserende læger får vigtig rolle i vaccineplanens næste fase

Kommentarer

  1. Meget bedre tilbud, som denne type borgere bedre kan overskue. Godt at de praktiserende læger er så friske til at stille op for dem.
    Jeg tror RegionH også må sadle om.
    Jeg vaccinerer gerne i Farum kommune. Vh Helle Badsberg, tidl. praktiserende læge.

Skriv kommentar