Med flere end 20.000 deltagere er årets kongres i European Respiratory Society (ERS) verdens største inden for lunge- og luftvejssygdomme. Hovedtemaet for dette års kongres er forebyggelse, og ERS har opdelt det i tre hovedområder: Rygestop, inklusive e-cigaretter og opvarmede tobaksvarer, luftforurening, såsom virkningen af luftforurening på lungesundhed og forebyggelse af lungesygdomme hos børn, og vaccination, hvor infektionssygdomme er en vigtig drivkraft for forværring af mange kroniske lungesygdomme. Indslag fra danske læger Danmark er også i år godt repræsenteret på...

Flere rygere end nogensinde har fået kommunalt rygestoptilbud 16 pct. flere rygere deltog på et kommunalt rygestoptilbud i 2019 sammenlignet med året før. Det viser ny årsrapport, der også afslører store kommunale forskelle på tilbuddene, hvilket ifølge professor i tobaksforebyggelse er problematisk.
Skriv en kommentar
Ny forskning: For tidligt fødte vokser fra luftvejsinfektioner Når for tidligt fødte børn bliver teenagere, er de vokset fra sårbarheden over for luftvejsinfektioner, viser forskning foretaget af læger på Rigshospitalets neonatalklinik.
Skriv en kommentar
Medicinstuderende får Dronningens Rejselegat Sophia Thrane, kandidat- og forskningsårsstuderende på medicinuddannelsen ved Aarhus Universitet, hædres med et rejselegat på 25.000 kr. for sin forskning i behandling af alvorlige lidelser i luftvejene.
Skriv en kommentar
KOL er ikke bare KOL: De kliniske forskelle kan have betydning for behandling Der kommer i disse år større fokus på, at KOL ikke bare er KOL, men at lungesygdommen kan have forskelligt udgangspunkt. Ny dansk forskning kortlægger forskelle mellem personer med KOL på grund af rygning og personer med KOL på grund af alvorlig astma i barndommen.
Skriv en kommentar
Tre danske KOL-studier: Vi bør have meget større fokus på søvnapnø og kognitiv svækkelse Der eksisterer en sammenhæng mellem KOL, søvnapnø og kognitiv svækkelse, men sammenhængen er ikke så ligetil, som man kunne tro, viser danske studier. Vi bør have meget større fokus på søvnapnø hos vores patienter med svær KOL, da risikoen for kognitiv svækkelse ser ud til at være mere associeret til graden af søvnapnø end graden af KOL, siger forsker.
Skriv en kommentar
Nye retningslinjer for voksne indlagt med lungebetændelse: Bedre diagnostik og binyrebarkhormon i fokus Der er kommet nye retningslinjer for tilgangen til voksne patienter indlagt med lungebetændelse. Retningslinjerne er resultatet af et samarbejde mellem tre medicinske selskaber, og det kan ses i udformningen. Blandt andet bliver der nu stillet større krav til mere præcis diagnose og brug af antibiotika ligesom binyrebarkhormon indtager en mere fremtrædende rolle i behandlingen.
1 kommentar
Smerter efter operation for lungekræft hæmmer patienterne i deres daglige aktiviteter Det er muligt, at patienterne bliver kureret, når de gennemgår en operation for lungekræft, men de postkirurgiske smerter kan blive kroniske og være begrænsende for daglige aktiviteter i lang tid efter operationen, viser ny dansk forskning.
Skriv en kommentar
Sådan foretrækker lungekirurger selv at blive behandlet for lungekræft En rundspørge blandt lungekirurger på begge sider af Atlanterhavet viser, at mange af dem faktisk vil foretrække kombinationsbehandling for lungekræft med kemoimmunterapi og operation fremfor operation alene. Patienter spørger ofte deres læger, hvad lægerne selv ville vælge af behandling, hvis de fik lungekræft, og her har vi svaret, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Danmark halter ikke så meget bagefter på lungekræftområdet som frygtet Danmark har altid haltet efter Norge, når det kommer til overlevelsen ved lungekræft, men forskellen er ikke så stor, som tidligere antaget, viser ny forskning. Forskningen viser også, hvorfor der er forskel i overlevelsen, og hvad vi i Danmark måske kan gøre bedre.
Skriv en kommentar
ChatGPT kan kun svare på basale spørgsmål om astma Forsker ønsker et system, hvor kunstig intelligens kan svare på de fleste af de spørgsmål, som patienterne med astma har. Lige nu fejler ChatGPT, når spørgsmål om astma bliver mere komplekse, viser dansk undersøgelse.
Skriv en kommentar
Livskvalitet og smerter har betydning for KOL-patienters genindlæggelser og overlevelse Når patienter med KOL bliver indlagt med dårlig livskvalitet, har det betydning for deres sandsynlighed for at dø eller blive genindlagt. Den øgede risiko for at blive genindlagt ser i høj grad ud til at være drevet af smerter eller ubehag. Vi skal måske have mere fokus på palliativ behandling til KOL-patienter med smerter og ubehag under indlæggelse med lungebetændelse, siger forsker.
Skriv en kommentar