Med flere end 20.000 deltagere er årets kongres i European Respiratory Society (ERS) verdens største inden for lunge- og luftvejssygdomme. Hovedtemaet for dette års kongres er forebyggelse, og ERS har opdelt det i tre hovedområder: Rygestop, inklusive e-cigaretter og opvarmede tobaksvarer, luftforurening, såsom virkningen af luftforurening på lungesundhed og forebyggelse af lungesygdomme hos børn, og vaccination, hvor infektionssygdomme er en vigtig drivkraft for forværring af mange kroniske lungesygdomme. Indslag fra danske læger Danmark er også i år godt repræsenteret på...

Flere rygere end nogensinde har fået kommunalt rygestoptilbud 16 pct. flere rygere deltog på et kommunalt rygestoptilbud i 2019 sammenlignet med året før. Det viser ny årsrapport, der også afslører store kommunale forskelle på tilbuddene, hvilket ifølge professor i tobaksforebyggelse er problematisk.
Skriv en kommentar
Ny forskning: For tidligt fødte vokser fra luftvejsinfektioner Når for tidligt fødte børn bliver teenagere, er de vokset fra sårbarheden over for luftvejsinfektioner, viser forskning foretaget af læger på Rigshospitalets neonatalklinik.
Skriv en kommentar
Medicinstuderende får Dronningens Rejselegat Sophia Thrane, kandidat- og forskningsårsstuderende på medicinuddannelsen ved Aarhus Universitet, hædres med et rejselegat på 25.000 kr. for sin forskning i behandling af alvorlige lidelser i luftvejene.
Skriv en kommentar
Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til gravide mod RS-virus Der bør indføres tilbud om vaccination mod RS-virus som en del af de eksisterende sundhedstilbud til gravide, mener Sundhedsstyrelsen.
Skriv en kommentar
Overlæge: Småbørn med akutte astmasymptomer skal behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister Et dansk studie viser, at det gavner helt små børn under seks år, hvis de ved akutte astmasymptomer behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister. Det bør være standard i behandlingen af små børn med astmasymptomer, i stedet for at vi prøver at gætte os frem til, hvem der skal have denne form for behandling, og hvem der ikke skal, siger overlæge og lærestolsprofessor Bo Chawes.
Skriv en kommentar
Jens Ulrik Stæhr Jensen: Man skal ikke lide i årevis med kronisk hoste I dag har speciallæger gode muligheder for at finde årsagen til kronisk hoste og behandle tilstanden. Derfor bør danskere heller ikke acceptere, at de går rundt i årevis og hoster, når vi nu kan hjælpe dem, siger overlæge og professor Jens-Ulrik Stæhr Jensen.
Skriv en kommentar
Blodprop øger risikoen for astma og åndenød Dansk forskning har tidligere koblet blodpropper i ben og lunger til øget risiko for en hospitalsdiagnose med astma eller åndenød. Nu viser et nyt studie, at blodpropper i ben og lunger også er associeret til øget risiko for mildere former for astma og åndenød. Det er noget, som vi skal være opmærksomme på hos patienterne, siger professor og ph.d. bag studiet.
Skriv en kommentar
Rådgivende udvalg: Der vil være bred faglig opbakning til et tilbud om vaccination mod RS-virus RSV-virus kan være livsfarligt for spædbørn. Og Sundhedsstyrelsens rådgivende Vaccinationsråd er derfor overvejende positivt stemt i forhold til indførelsen af et nationalt vaccinationsprogram med en vaccine, der gives til gravide kvinder som en forebyggende RSV-behandling.
Skriv en kommentar
KOL er ikke bare KOL: De kliniske forskelle kan have betydning for behandling Der kommer i disse år større fokus på, at KOL ikke bare er KOL, men at lungesygdommen kan have forskelligt udgangspunkt. Ny dansk forskning kortlægger forskelle mellem personer med KOL på grund af rygning og personer med KOL på grund af alvorlig astma i barndommen.
Skriv en kommentar
Tre danske KOL-studier: Vi bør have meget større fokus på søvnapnø og kognitiv svækkelse Der eksisterer en sammenhæng mellem KOL, søvnapnø og kognitiv svækkelse, men sammenhængen er ikke så ligetil, som man kunne tro, viser danske studier. Vi bør have meget større fokus på søvnapnø hos vores patienter med svær KOL, da risikoen for kognitiv svækkelse ser ud til at være mere associeret til graden af søvnapnø end graden af KOL, siger forsker.
Skriv en kommentar
Nye retningslinjer for voksne indlagt med lungebetændelse: Bedre diagnostik og binyrebarkhormon i fokus Der er kommet nye retningslinjer for tilgangen til voksne patienter indlagt med lungebetændelse. Retningslinjerne er resultatet af et samarbejde mellem tre medicinske selskaber, og det kan ses i udformningen. Blandt andet bliver der nu stillet større krav til mere præcis diagnose og brug af antibiotika ligesom binyrebarkhormon indtager en mere fremtrædende rolle i behandlingen.
1 kommentar