Læger kritiserer styrelse for at overse immunterapi Flere af landets førende kræftlæger og Kræftens Bekæmpelse kritiserer Sundhedsstyrelsen for at overse immunterapi i den kommende kræftplan IV.

Sundhedsstyrelsen negligerer immunterapi som behandlingsform i den kommende nationale kræftplan, Kræftplan IV.

Sådan lyder kritikken fra flere af landets førende kræftlæger samt Kræftens Bekæmpelse, skriver Jyllands-Posten.

Til trods for at immunterapi har vist sig at øge overlevelsen markant hos patienter med fremskreden modermærkekræft, er behandlingsformen kun nævnt med få ord i det oplæg til en kræftplan IV, som Sundhedsstyrelsen har lavet forud for efterårets politiske forhandlinger om fremtidens indsats på kræftområdet.

Ledende overlæge på onkologisk afdeling på Odense Universitetshospital, Peter Sørensen, omtaler immunterapi som den største landvinding inden for kræftbehandling.

»Når også de store patientgrupper inden for bl.a. tarm- og brystkræft i fremtiden skal behandles med dette (immunterapi, red.), vil det være en trussel mod økonomien i det danske sundhedsvæsen. Alene af den grund mener jeg, at immunterapi skal skrives ind i en visionær ny kræftplan,« siger han til Jyllands-Posten.

I gennemsnit koster immunterapi 55.000 kr. pr. patient pr. måned. Derudover vil der følge udgifter til at sikre, at sygehuspersonalet er uddannet, og at der indsamles viden om virkninger og bivirkninger.

Flere skridt bagud

Inden for et til to år vil immunterapi være tilgængeligt i Danmark til behandling af op til tolv forskellige kræftsygdomme. Professor og overlæge på kræftafdelingen på Herlev Hospital, Inge Marie Svane, har tidligere talt for, at der specifikt skulle afsættes penge til immunterapi i Kræftplan IV.

Til Jyllands-Posten siger hun, at hun frygter, at manglende prioritering både kan skade sygehusenes økonomi. Og hvis ikke lægerne når at få opbygget den rette ekspertise, kan det betyde, at patienter udsættes for potentielt dødelige bivirkninger, lyder det.

»Jeg er både dybt forundret og bekymret over, at Sundhedsstyrelsen i praksis har skrevet immunterapi ud af de faglige anbefalinger til Kræftplan IV. Hvis ikke immunterapien prioriteres, vil vi uvægerligt komme bagud,« siger Inge Marie Svane.

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard, er ligeledes kritisk overfor Sundhedsstyrelsens oplæg, da immunterapi, ifølge direktøren, er et af de terapiområder, der er størst forhåbninger til. Kræftens Bekæmpelse efterlyser et nationalt forskningscenter for immunterapi.

Hos Sundhedsstyrelsen siger sektionsleder Kirsten Hansen i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten, »at det faglige oplæg indeholder overordnede anbefalinger frem for en prioritering af specifikke behandlingsmetoder.«

Skriv kommentar