Alle med kræft i underlivet bliver tilbudt gentest For første gang får alle patienter med en bestemt sygdom tilbud om en genanalyse. Det gælder kvinder med kræft i underlivet. Formålet er bedre behandling og rådgivning af pårørende.

Fremover vil alle danske patienter med kræft i underlivet automatisk få tilbud om en genanalyse, der kan vise, om de har fået kræft pga. en bestemt genfejl. Det er første gang, at alle patienter med en bestemt sygdom får tilbud om gentest. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Tidligere var det kun enkelte patienter med kræft i underlivet, der ud fra en vurdering af familiehistorie og alder fik tilbudt en genanalyse. Fremover vil analysen blive tilbudt alle kvinder med kræft i underlivet for at teste, om de har en bestemt genfejl.

Genanalysen skal kortlægge om kvindernes kræft skyldes en fejl i de såkaldte BRCA-gener. I dag skyldes omkring 15 pct. af alle tilfælde af kræft i underlivet den genfejl, og ved at kortlægge om patienterne har forandringer i BRCA-generne kan lægerne tilrettelægge en behandling, der har en øget effekt ved netop den type genfejl.

Bedre oplysning til pårørende

Med det nye tilbud forventer overlæge og professor Anne Marie Gerdes fra Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet også at kunne opspore flere raske pårørende, der får mulighed for at tage stilling til, om de ønsker en genanalyse med det nye tilbud.

»De fleste vil få besked om, at deres kræft ikke skyldes en genfejl, og det kan være en lettelse. Hvis testen viser, at patienten har genfejlen, får de og deres familie tilbud om genetisk rådgivning,« siger hun i pressemeddelelsen.

Halvdelen af de kvinder, der har genfejlen, får kræft i æggestokkene. Derfor anbefales det, at de patienter får fjernet deres æggestok og æggeledere, når de ikke skal have flere børn, fortæller Anne Marie Gerdes.

Skriv kommentar